Jak naložit s nejdelšími prázdninami života

6. 7. 2015 | Rady maturantům

Máte úspěšně po maturitě a dostali jste se na vysokou školu, na niž jste chtěli? V tom případě se před vámi otevírá možnost prožít nejdelší prázdniny vašeho života. Přinášíme vám pár tipů, jak naložit s příležitostí, která se již nebude opakovat, jak se nenudit a jak prožít nezapomenutelné prázdniny.

Prázdniny kdekoli

Ať už budou v Římě, v Londýně, v Paříži či kdekoli jinde, hlavní je, že můžete cestovat. Můžete cestovat kam chcete a kdy chcete. Vaši rodiče a prarodiče rozhodně takové štěstí neměli, vycestovat v dobách komunismu do západních zemí bylo nadmíru složité a málokomu se to i po zdlouhavém obíhání úřadů všeho druhu povedlo. Další výhodou cestování v dnešní době je fakt, že můžete levně přespat v bytě někoho jiného. Stačí navštívit populární webové stránky jako Couchsurfing či Airbnb a během chvíle najdete ubytování u místních lidí. Cestovat ale lze i za zdokonalením se v některém cizí řeči. Spousta jazykových škol pořádá letní kurzy v zahraničí, kde si daný jazyk mnohem lépe osvojíte.

Pracovní prázdniny

Abyste si vydělali na cestování, stejně jako na cokoli jiného, co chcete či potřebujete, je dobré sehnat si letní brigádu. Někdo má ale k brigádě ještě praktičtější důvod: „Já své nejdelší prázdniny strávím v práci. Potřebuji si vydělat na blížící se výdaje okolo vysoké školy. Docela nuda, ale co se dá dělat,“ říká Michaela Bílá, letošní maturantka. Rozhodně byste však měli mít na paměti, že ty čtyři měsíce nejsou jen proto, abyste je strávili v práci. Vyhraďte si tedy pár dní na pořádný relax.

Tábory a jiné kratochvíle

Pokud odmalička jezdíte na skautský či jiný tábor a nedokážete si bez něj prázdniny představit, není důvod vynechat jej ani tentokrát.

škola v přírodě

K létu neodmyslitelně patří i dovolená s rodiči či pobyt u babičky s dědou. Je jen na vás, zda se rozhodnete alespoň několik dní strávit tímto způsobem. Rodiče i prarodiče budou jen rádi, že s nimi pobudete, přece jen se příští rok nebudete doma vyskytovat tak často, jak bylo dosud běžné. A co v září, kdy už budou vaši mladší kamarádi muset do školy? „Na září plánuju nějaké kratší akce, mám například seznamovák a jinak zkusím asi opět nějakou brigádu stejně jako v červnu,” má to rozplánované letošní maturant Jakub Pečenka. Ať už se rozhodnete prázdniny strávit jakkoli, hlavní věc je, abyste si je užili. Jsou přece vaše a jsou ty nejdelší, co kdy budete mít, tak ať stojí za to!