Jak na stres ze školy

30. 10. 2016 | Rady maturantům

Ani ne za dva měsíce budou Vánoce. A pak už je to jenom chvilka do maturity! Učení je čím dál víc a člověk z toho má hlavu jak pátrací balón. Prečtěte si, jak správně odpočívat.

Každý den v lavicích, odpoledne strávit na knihami a večer vyčerpáním usnout u seriálu. Tak může vypadat (nejen) v maturitním ročníku váš běžný všední den – ale nemusí! Poradíme vám, jak bojovat se stresem, odpočinout si od učení a zlepšit si zapamatování školní látky.

Pravidlo č. 1: Relaxujte!

Určitě jste si všimli, že když dlouho sedíte nad učebnicí, vaše schopnost vnímat látku klesá. Nebojte si odpočinout, žádný čas tím neztratíte. Naopak, s čistou hlavou se budete učit rychleji a efektivněji. Můžete si pustit seriál, projít se, nebo si zacvičit. Fyzická aktivita navíc podporuje mozkovou činnost a uvolňuje napětí!

 Spěte

Když vás čeká rušný den, pořádně si na něj odpočiňte. Jestli nemůžete usnout, zkuste si večer dát teplou vanu, vypněte telefon, zatáhněte žaluzie, vypněte topení, dejte si teplé mléko s medem nebo počítejte ovečky.

almendra-1373511_re

Najezte se

I když je vám z množství učiva nevolno, vězte, že správná strava je půl úspěchu. Bez energie tělo nemůže fungovat. Nevyčítejte si ani čokoládu nebo hroznový cukr, mozek cukry potřebuje. Nezapomeňte také dostatečně pít.

chocolate-chip-cookies-22-1327967_re

 Žijte zdravě

Nepijte alkohol, nekuřte, neberte drogy. Moc dobře víte, že podobné zlozvyky vaše tělo unavují, a vy teď potřebujete co nejvíc sil.

 Protáhněte se

Když jste ve stresu, jsou vaše svaly napjaté a tělo je ve střehu. Uvolněte se, protáhněte končetiny. Uvidíte, že i pár minut vás osvěží a bude se vám lépe přemýšlet.

 Sepište si to-do list

Abyste měli každý den jasný cíl, napište si, co musíte udělat, co se musíte naučit. Napište si ale jen tolik, kolik zvládnete. Jinak budete večer ještě nervózní z toho, co všechno jste nestihli. Nezapomeňte se za odšktnuté úkoly odměnit nějakou maličkostí.

Myslete pozitivně

Když budete předem házet flintu do žita, ničemu nepomůžete. Buďte na sebe hodní, věřte si, za chyby se netrestejte. Každý má někdy špatný den. Ráno začněte znovu, s novým odhodláním a novou energií.

Zdroj fotografií: freeimages.com

 

Autorka: Laura Havlová

Další články k tématu