Jak maturanti prožívají poslední měsíc před zkouškou dospělosti?

28. 4. 2008 | Rady maturantům

Dnešní anketa vám poodhalí pocity letošních maturantů. Jak se připravjí na zkoušku dospělosti a na případné přijímačky? Jak zvládají stres? Někteří se už jistě pilně učí, jiní se možná od osudného dne pokouší odplout po moři alkoholu. Někomu je to třeba jedno. Jak jste na tom vy? Inspirujte se…

Pro letošní maturanty jsme připravili následující otázky:

  1. Jak se připravuješ na maturitu?
  2. Hlásíš se na VŠ nebo VOŠ? Kam? Připravuješ se na přijímačky?
  3. Jaké jsou tvé pocity? Jak bojuješ se stresem?

Kateřina M., Střední odborná škola, Český Brod – Liblice:

  1. Na maturitu se snažím připravovat, ale těžko se k tomu nutím, stejně jako asi každý…
  2. Přihlášky jsem si podala na práva, policejní a ekologii, tak se doufám dostanu alespoň někam. Ale ani nevím, kam bych vlastně chtěla nejvíc – všechno mi přijde zajímavý.
  3. Stres jsem měla spíš před písemnou maturitou, ale teď už to snad bude v pohodě.

Áťa D., Střední pedagogická škola, Čáslav:

  1. Studuji na pedagogické škole a nyní mám za sebou písemnou maturitu i praktickou maturitu z výtvarné výchovy. Takže teď už mě čeká jen ústní maturita. Dávám dohromady otázky a pokouším se rozvrhnout si čas na učení jednotlivých předmětů.
  2. Hlásím se na několik vysokých škol. Pokud by mi však nevyšly, chtěla bych zkusit VOŠ. Přála bych si dostat se na Masarykovu univerzitu do Brna, mám zde podány dvě přihlášky na Filozofickou fakultu (sdružená uměnovědná studia, pedagogika) a jednu na Pedagogickou (učitelství češtiny a výtvarky). Proto se snažím cvičit jednotlivé příklady TSP (test studijních předpokladů) z minulých let a také jsem se přihlásila na osmihodinový kurz v Brně. Jestliže přes TPS projdu, čekají mě ještě talentové zkoušky z výtvarné výchovy, jestliže neprojdu, zkusím štěstí na hradecké univerzitě. Bojím se toho, co mě ještě čeká, a taky toho, že více lidí, než bych si přála, je inteligentnějších než já, a tím pádem neprojdu u přijímaček…
  3. Jsem osoba podléhající stresovým situacím a vím, že stres a nervozita dokáže značně posunout můj výkon ke spodní hranici. Jak budu bojovat proti stresu? Nevím. Možná mi bude i nadále stačit osvědčená čokoláda, možná ale budu muset vyzkoušet nějaká antidepresiva.

Monika B., Integrovaná střední škola, Kolín:

  1. Snažím se ve volných chvilkách učit, ale samozřejmě, jak se říká, všeho s mírou.
  2. Budu posílat přihlášky na VOŠ, a to do Čáslavi (na marketing) a do Mladé Boleslavi (na finančnictví). Na přijímačky se zatím moc nepřipravuju…
  3. Ve stresu jsem až dneska, jelikož jsem zjistila, že na zítřejší praktickou maturitu nic neumím; tak se snažím dohnat, co se dá, ale jinak všechno probíhá v klidu.

Štěpánka S., Střední pedagogická škola, Čáslav:

  1. Nijak to nehrotím, když se ale máme naučit nějaké otázky, naučím se je.
  2. Hlásím se na VŠ pedagogickou v Hradci Králové (sociální pedagogika se zaměřením na etopedii, patologie prevence), a v Brně (sociální pedagogika a volný čas). Na přijímačky se připravuji tak, že si dělám modelové testy studijních předpokladů.
  3. Mám pocit, že mě nikam nevezmou… Ale stres neřeším – nemá to cenu.

Tomáš A., Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora:

  1. O víkendu se scházím s kamarádem a projíždíme otázky z češtiny, ale tento týden se hodlám ponořit i do ostatních předmětů.
  2. Hlásím se na čtyři VŠ – UK v Praze (Přírodovědecká fakulta, obor biologie a geografie se zaměřením na vzdělávání), ČZU v Praze (Institut tropů a subtropů, obor zemědělství tropů a subtropů), MZLU v Brně (Agronomická fakulta, obor zootechnika), Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (Zemědělská fakulta, obor biologie a ochrana zájmových organismů). Na přijímačky se zatím neučím – vzhledem k tomu, že už jsem na jednu VŠ přijatý, to možná vypustím úplně.
  3. Už chci mít maturitu za sebou. Těším se na dlouhé prázdniny a studium na VŠ. Bude to (snad!) příjemná změna. Stres se naštěstí zatím ještě nedostavil. Žádnou obranu jsem si proti němu dopředu nevymýšlel. Uvidím, až to přijde.

Další články k tématu