Jak je to s cizími jazyky na VŠ?

7. 1. 2008 | Rady maturantům

Mnozí středoškoláci považují cizí jazyky za nutné zlo a jejich výukou jen „prolézají“. Argumentují tím, že po maturitě už je stejně nebudou potřebovat. Jaká je skutečnost?

Jak potvrzuje zkušenost, cizí jazyky jsou dnes nedílnou součástí studia na téměř všech vysokých školách. Studenti musí prokázat minimálně základní znalost jednoho cizího jazyka, většinou angličtiny.

Jaké jsou cíle a důvody? V zásadě velmi prosté – zvládá-li student cizí jazyk, otevírá se mu mnoho nových zdrojů informací. Například v angličtině se dá na internetu najít pestrá škála čerstvých poznatků, ke kterým by se člověk jazykově nevybavený dostal jen těžko. Také školní a vědecké knihovny bývají vybaveny cizojazyčnou literaturou, jež zpravidla bývá aktuálnější než ta česká. Dá se říci, že platí „kolik jazyku umíš, tolikrát jsi studentem“.

Zapomenout nemůžeme ani na možnost studia v zahraničí. Zvládáte-li cizí jazyk, mohu se bez obav přihlásit ke studiu v cizině. Získáte tak mnoho vědomostí, přátel a hlavně cenné zkušenosti se životem v cizím prostředí.

Vysoké školy v České republice se o výuku jazyků příliš nestarají. Nebo, přesněji formulováno, poskytují pouze úzké vzdělání – většinou jen v oblasti, kterou využije student daného oboru. Lékaři tak získají přehled v názvech tělesných orgánů, lesníci umí pojmenovat rostliny a informatici počítačové komponenty. Neakademická komunikace se ovšem většinou neprocvičuje. Studenti proto mnohdy musí, podle své jazykové úrovně, jazykových nároků školy a vlastních ambic, navštěvovat nejrůznější jazykové školy – ty ovšem nebývají nejlevnější záležitostí.

Zeptal jsem se několika současných studentů, jaké jsou jejich zkušenosti.
**1. Jaký důraz se na Tvé vysoké škole klade na znalost jazyků a jak probíhá výuka? 2. Byla Tvá průprava ze střední školy dostatečná? **

**Petr J., Fakulta informatiky MU, Brno **

  1. Důraz na znalost jazyků se klade velice silný. Máme těžkou zkoušku z angličtiny. Ostatní jazyky se u nás informatiků nevyskytují.
  2. Z gymnázia jsem měl dobrou průpravu, docela mi to stačilo.

    **Lukáš P., Fakulta elektrotechniky VŠB-TUO, Opava **

  3. Na naší škole se klade velký důraz na znalost cizích jazyků. Jejich výuka se zaměřuje jak na běžnou konverzaci tak i na odbornou konverzaci. Navíc je v cizích jazycích i spousta studijních materiálů.
  4. Já jsem byl docela dobře připravený, navíc máme stejnou učebnici gramatiky jako na střední, ale někteří moji spolužáci z průmyslovky s angličtinou dost zápasí.

Dá se tedy říci, že podcenit jazykovou přípravu na střední škole se nevyplácí, protože studiem jazyků lze jen získat i po maturitě.

Další články k tématu