Jak dopadly české školy v rámci QS World University Rankings?

2. 10. 2014 | Aktuality

QS World University Rankings představuje jeden z nejprestižnějších žebříčků vysokých škol, který každoročně hodnotí kvalitu osmi stovek institucí světa. Z těch českých je v něm zastoupeno pět, tři pražské a dvě brněnské.

Mezi nimi si i letos vedla nejlépe Univerzita Karlova v Praze, která skončila na 244. místě. Oproti loňsku si však pohoršila o 11 příček. Naopak o čtyři desítky míst si tentokrát polepšilo České vysoké učení technické v Praze, které v roce 2014 obsadilo dělené 411. až 420. místo. Masarykova univerzita letos již počtvrté potvrdila svou pozici mezi 551. až 600. místem. O stovku níže (651 – 700) skončilo Vysoké učení technické v Brně, což je stejně jako v loňském roce. Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) letos skončila až v poslední hodnocené stovce, zatímco loni byla na 651. až 700. místě.

VŠE však nedávno slavila úspěch jinde. Její obor CEMS – Master in International Management (více o něm na stránkách VŠE), který je vyučován na Fakultě podnikohospodář­ské, skončil pátý v žebříčku Master in Management Raking 2014. Tento žebříček sestavuje a vydává britský deník Financial Times. Dalším oborem VŠE, který se na tomto žebříčku objevil, je Business Economics and Management. Tento navazující magisterský obor je rovněž zaštiťován Fakultou podnikohospodář­skou. Skončil na 69. místě z celkových 70, které se do žebříčku vešly. VŠE je v tomto žebříčku jediným českým zástupcem.

Zdroj: www.topuniversities.com, tisková zpráva VŠE
Foto: sxc.hu