I studenti dokáží "oživit své město"... Už tento týden!

26. 9. 2011 | Stojí za přečtení

Ulice Prahy 6 tento týden ovládne zcela nový festival, který vychází z iniciativy mladých lidí, zejména studentů. Ti se rozhodli nesedět doma, něco ve svém okolí změnit a „oživit“ své město. Festival Živé město začíná na několika místech Prahy 6 už v úterý 27. září.

Několikadenní festival Živé město se koná letos vůbec poprvé. Co vás vedlo k tomu něco takového uspořádat?

Když jsem se před dvěma lety vrátila ze stáže ve Finsku, tak jsem si uvědomila, jak mi vadí, že si v Čechách všichni neustále na něco stěžují, a přitom se nesnaží sami něco změnit. A nejlogičtější mi přišlo snažit se změnit něco ve svém okolí. Proto, když jsem začala připravovat svůj původně magisterský projekt na FAMU, obrátila jsem se na přátele, kteří žijí v podobné části Prahy jako já. Praha 6 je sice výborná lokalita na bydlení, ale s kulturním životem je to tady už poněkud horší – na celé Praze 6 není například jediné kamenné kino. Rozhodli jsme se proto uspořádat filmové projekce s diskusemi v povětšinou nových kulturních zařízeních, která na šestce nabízejí pestrý kulturní program, a propojit je do „sítě živého města“. K tomu jsme přidali akce ve veřejném prostoru a site-specific představení u pozapomenutých mís­t.

Pro koho je akce určena především a na co se mohou návštěvníci těšit?

Akce nabízí živý kulturní program zacílený na široké spektrum návštěvníků. A to jak na návštěvníky z Prahy 6, tak na obyvatele ostatních městských částí, kterým chceme ukázat, že Praha 6 je místem, kde lze kvalitně trávit volný čas a kam se vyplatí vyrazit za kulturou. Vstup na celý festival je zdarma – je tedy dostupný všem. Festival zahajuje komentovaná cykloprojížďka Dejvicemi s Milanem Mikuláštíkem z Galerie NTK, pak následuje venkovní projekce filmu Banksy: Exit Through The Gift Shop na „Kulaťáku“, po které diváky čeká afterparty v klubu Klubovna. Většinu dalších dnů má program tři vrstvy – na odpoledne jsou připraveny workshopy pro děti, komentované procházky, piknik, blešák nebo autorská čtení. Podvečery patří filmovým projekcím s diskusemi. Po projekcích následují již zmíněné site-specific umělecké intervence, které mají oživit pozapomenutá místa.

Za organizací stojí většinou mladí lidé a studenti. Jak jste se dali dohromady?

Část týmu tvoří studenti či čerství absolventi pražských uměleckých vysokých škol, hlavně FAMU. Další velkou část tvoří lidé kolem občanského sdružení Povaleč, kteří provozují Studentské kulturní centrum Klubovna v Dejvicích. Ti většinou studují převážně různé humanitní obory na Karlově univerzitě. S většinou spolupracovníků se znám již řadu let.

Využili jste při přípravách akce Vaše vazby na vaše „domovské“ školy, požádali jste je o spolupráci? A pokud ano, jak vám pomohly?

Pomáhá nám FAMU, zapůjčí techniku a auta. Dále spolupracujeme s vysokými školami v místě konání akce, ty pomáhají většinou s PR, případně místy konání festivalu. Dále spolupracujeme třeba se Spolkem posluchačů architektury z FA ČVUT, který nám pomáhá s prezentací současných architektonických a urbanistických projektů na Praze 6.

Pořádat multižánrový festival je záležitost dosti časově a troufám si tvrdit i psychicky náročná. Máte už s organizací něčeho takového nějaké zkušenosti, třeba právě ze školy či odjinud?

Já osobně mám zkušenosti například z FAMUFESTu 08, kde jsem sestavovala a koordinovala poroty, a také jsem v minulosti pořádala dva blešáky v Klubovně. Kolegové z o. s. Povaleč pořádali již šest ročníků úspěšného hudebního festivalu Povaleč v západočeské Valči a provozují dejvický klub Klubovna.

Festival sice ještě ani nezačal, ale přeci jen: jste odhodlaní po tom, co vše jste zatím museli podstoupit v rámci jeho příprav, uspořádat ho i za rok?

Uvidíme, jak Živé město dopadne, zda bude mít ohlas, o co návštěvníci budou projevovat zájem a podobně. Uvažujeme, že bychom expandovali do okrajovějších částí šestky, jako je třeba Suchdol, ale každopádně s rozhodnutím počkáme podle toho, jak vše letos dopadne. Určitě bych chtěla zdůraznit, že Živé město není jen jednorázová akce, ale chceme danou lokalitu oživit dlouhodobě, proto se snažíme propojit kulturní zařízení, která na Praze 6 nabízejí pravidelně pestrý kulturní program a upozornit na ně, aby je pak lidé začali navštěvovat sami.

Více informací o festivalu Živé město a jeho programu najdete na zive-mesto.cz.