Hloupé experimenty s „chytrými“ drogami

13. 7. 2018 | Studentský život

Snad každý student někdy zapochyboval o tom, zda je vůbec schopen naučit se všechnu tu látku, která je k maturitě požadována. Někteří volí metodu průběžného studia a neponechávají nic náhodě. Většina z nás se však k učení jen tak donutit nedovede. V zoufalé chvíli, těsně před termínem, pak můžeme mít přání vzít si nějaký kouzelný prášek. Přitom následky mohou být fatální.

63

Jak se období maturitních zkoušek blížilo, začaly se na diskusních fórech objevovat dotazy, zda existují nějaké drogy, které pomohou k lepší koncentraci či dokonce udržet člověka vzhůru na několik dní. Studenti tak začnou experimentovat, aniž by si uvědomili, že na ně může mít každá doporučená látka úplně jiný účinek.

Káva i černý a zelený čaj obsahují kofein, takže pokud nepije pouze ovocné čaje nebo kávu bez kofeinu, patříte i vy mezi uživatele tzv. měkkých drog. Velké množství kávy sice může způsobit potíže lidem s vysokým krevním tlakem nebo lidem s nemocí srdce či žaludku, ale ve své podstatě pro náš organizmus nepředstavují prakticky žádná rizika. Také na nich nelze během pár dnů vytvořit závislost. Obsahují však látky, které dokážou povzbudit mysl a zklidnit tělo.

Bez rizika jsou i běžně dostupné doplňky stravy, které obsahují například ginkgo bilobu, guaranu, hořčík nebo koenzym Q10. Tyto látky pomáhají k prokrvení mozku, čímž zlepšují paměť, také zmírňují únavu a stres. Pro dosažení účinku je však potřeba začít s jejich užíváním již několik týdnů předem.

Řada studentů se chce během svatého týdne pouze uvolnit a odreagovat. V tomto případě je může napadnout vyzkoušet cigaretu nebo marihuanu. Vyzkouší tak nikotin nebo THC, což jsou látky, které se také řadí mezi měkké drogy. Při krátkodobém užívání i ony mají pro své uživatele velice malá rizika, je však vysoce pravděpodobné, že po nich studenti sáhnou i před přijímacími zkouškami nebo jinými testy v budoucnu a pak již hovoříme o závislosti. Navíc marihuana má na každého zcela jiný účinek. Místo uvolnění může naopak stres ještě zvýšit nebo způsobit nespavost. Ani po ní nemusíte být kreativnější, jak si většinou studenti myslí při psaní slohových prací. Obvykle po nich na papíře zůstane něco naprosto chaotického a nepochopitelného. Také pozor na alkohol, ten se již řadí mezi tvrdé drogy, a to z jednoho prostého důvodu, je velice snadné vytvořit si na něm psychickou i tělesnou závislost.

Asi nejnebezpečnější jsou experimenty s takzvanými chytrými drogami, což je skupina nootropik, které mají stimulovat mozkovou aktivitu na maximum. Studenti od nich očekávají, že nebudou mít potřebu spát, a naopak budou schopni se celou noc soustředit a snadno si zapamatují téměř vše, co si jen přečtou.

Obecně se jedná o látky, které jsou užívány také jako léky. Pomáhají například lidem s ADHD nebo u starších jedinců s příznaky stařecké demence. Některé lze koupit v lékárně i bez receptu. V zahraničí je údajně užívá až pětina maturantů, u nás přesné číslo neznáme. Studenti se k jejich užívání přiznávají jen velice zřídka.

Všechny tyto chytré drogy mají velkou řadu vedlejších účinků. „Když už trvá zkouškové moc dlouho, mívám někdy bolesti hlavy. A někdy se mi začnou třást ruce. Ale dá se to vydržet,“ popsal užívání nootropik jednadvacetiletý Tomáš pro server vice.com. Bohužel ani on si neuvědomuje, proč jsou tyto drogy tak nebezpečné. Jestliže propadnete jejich slastným účinkům, můžete organizmus dovést k totálnímu vyčerpání, což samozřejmě může vést až k úmrtí.

Po jejich vysazení vás s vysokou pravděpodobností čeká častá únava, protože tělo již nedisponuje žádnou zásobou energie, a také deprese. Velice těžké deprese vedoucí až k sebevražedným myšlenkám. Závislost na nich se pak léčí dlouhodobě.

Přesto si na internetu studenti vyměňují své tipy na konkrétní prášky. To, že chvilkové povzbuzení mysli při užívání nootropika za to nestojí, dokazuje i komentář uživatelky serveru Poradte.cz: „Pamatovala jsem si při něm na maturitu vše (skoro “slovo od slova”), ale dost mě to psychicky poznamenalo. Návaly deprese, pláče… Fuj, hnus. Nikdy více.“

Obecně platí, že užívání jakékoliv drogy je velice nebezpečné, a že všeho moc škodí. Studium a učení je otázkou motivace, kterou ve vás žádný prášek neprobudí. Zkuste si najít nějaký jiný, vlastní způsob učení, který vám bude vyhovovat, a pokud jste před letošní maturitou již něco podobného vyzkoušeli, nevracejte se k tomu a buďte rádi, že jste tento experiment ve zdraví přežili.

Zdroje: poradte.cz, zive.cz/poradna, drogovaporadna.cz, zdrave.cz, vice.com, smartdrugs.cz, substitucni-lecba.cz.

Další články k tématu