Hledám přípravný kurz na VŠ, zn. kvalitní

26. 10. 2015 | Přijímací řízení

Jít či nejít na přípravný kurz na vysokou školu? A když jít, tak na jaký? A jak si vybrat ten správný? Nabízíme rady ostřílených vysokoškoláků.

Seznamte se s realitou

Než vůbec začnete jakýkoliv přípravný kurz hledat, je užitečné vygooglovat si, kolik procent uchazečů se dostane na váš vysněný obor. Dané číslo vás buď vyděsí, nebo uklidní. Ať už nastane kterákoli varianta, podstatné je, že vaše představy nabraly reálných rozměrů a vy se podle toho můžete zařídit.

Týjo – Scio!

Úspěšně absolvované Scio testy jsou vstupenkou do brány mnoha fakult v České republice. Pokud si nejste jisti, že v nich obstojíte jen díky samostudiu, přípravný kurz je pro vás jasnou volbou. Můžete zvolit přímo ten, který nabízí společnost se stejným názvem jako její testy, kurzy nabízejí ale také společnost Tutor, kurzy Fido, institut Sokrates a další. Hlavní cíl těchto kurzů je jasný: naučit vás strategii, s níž testy rychle a bezbolestně vyřešíte. Často také nabízí možnost vyzkoušet si přijímací zkoušky nanečisto. Některé vzdělávací agentury, jako například zmíněný institut Sokrates, vám dokonce vrátí kurzovné, nedostanete-li se na vysokou školu po absolvování jejich kurzu.

Přístup lektora a donucení se k učení

Štěstí na lektory má bezpochyby vliv na kvalitu celého kurzu, je to ale trochu sázka do loterie – prostě buď a nebo. „Moji lektoři, dva studenti 1. Lékařské fakulty UK a dnes už nejspíš vystudovaní páni zubaři, vyučovali naprosto výborně. V případě nouze se jednotlivci mohli po facebooku či e-mailu otázat lektorů na konkrétní příklady. Hodiny nebyly nijak stresující, velice příjemné prostředí, přitom se vždy odvedla dobrá práce,“ říká Anna Leichterová (19), která studuje medicínu na 2. LF UK a obecnou biologii na PřF UK. Má za sebou kurzy od společnosti Smart student pro uchazeče o studium na lékařských fakultách.

To, že jste si kurz zaplatili, vás také obvykle přiměje se víc snažit a učit se, aby utracené peníze nepřišly vniveč. Kurz vám má přece přinést žádoucí výsledek v podobě úspěšně složených přijímacích zkoušek na váš vytoužený obor. Jak se ale ještě hodněkrát v životě přesvědčíte, nic nejde bez vlastní snahy a vynaloženého úsilí, což potvrzuje i Marie Valentová (22), studentka žurnalistiky na FSV UK, která absolvovala přípravný kurz od společnosti Tutor: „Kurz mi pomohl spíš psychologicky, protože jsem se tím, že jsem ho měla zaplacený, spíš donutila číst literaturu a připravovat se.“

Přímo od zdroje

Dalším typem přípravných kurzů jsou ty, které pořádá přímo daná fakulta. Jedná se například o Matematicko-fyzikální fakultu UK, Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně či o obor Anglistika a ameristika na FF Univerzity Palackého v Olomouci. Studentka psychologie na FF UK Rozálie Nyirendová (20), navštěvovala hned dva přípravné kurzy najednou. První z nich byl přímo od Filozofické fakulty, druhý pak od studentů oboru. „Ten od fakulty nebyl až tak užitečný, měl formu přednášek a ačkoliv nám byly předány zajimavé informace z psychologie, k dostání se na školu mi to moc nepomohlo. Druhý byl lepší, nacvičovali s námi pohovor, dali nám modelové testy a seznamovali nás s tím, co se pak opravdu objevilo v přijímačkách,“ říká Nyirendová.

(Cíle)vědomý výběr

Jestliže máte v oboru jasno, ale po kurzu stále pátráte, vezměte v úvahu mimo jiné i následující faktory:

1. rozplánujte si čas – Kurzy většinou probíhají v pátek odpoledne či v sobotu, zapište si tedy termíny co nejdřív a vyhnete se tak případnému zapomenutí na lekci.

2. započítejte jízdné do nákladů – Pokud jste z menšího města, budete pravděpodobně dojíždět za přípravou na vysokou školu do města okresního, které máte nejblíž. Vyplatí se vyhledat si před podáním přihlášky a zaplacením kurzu vlakové či autobusové spoje, abyste věděli, v kolik hodin máte vstávat či jestli je vůbec reálné se v danou hodinu na kurz dostat.

3. stanovte si cíle – Můžete si udělat plán, čeho chcete díky kurzu dosáhnout, jaké knihy si přečíst, kolik modelových či jiných otázek se naučit. A pak už „jen“ vše nastudovat.

Zdroje:

https://www.scio.cz/…io-kurzy.asp http://www.sokrates.cz/…dky-hledani/ http://www.kurzy-fido.cz/ http://www.mff.cuni.cz/…ec/kurzy.htm https://www.anglistika.upol.cz/…lictiny.html

Zdroj fotografií: www.freeimages.com

Další články k tématu

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Jednotné přijímací zkoušky Scio používá řada fakult na vysokých školách v Česku. Aby u nich zájemce o studium uspěl, někdy mu k tomu jeden termín nestačí. Za každý další pokus ale musí platit. Podle odborníků tento systém znevýhodňuje uchazeče z nízkopříjmových rodin. Například Veroniku Vávrovou, která se v loni hlásila na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, vyšly testy přibližně na …