Hlásíte se na obory se sociální tematikou? Nejvyšší čas sehnat si praxi!

10. 1. 2006 | Přijímací řízení

Základním předpokladem úspěchu u přijímaček je získat výhodu oproti ostatním uchazečům. Velikým plusem na oborech typu sociální práce je bezpochyby praxe. Není zas tak obtížné ji získat. Tento článek vám poradí, jak na to.

Základním předpokladem úspěchu u přijímaček je získat výhodu oproti ostatním uchazečům. Velikým plusem na oborech typu sociální práce je bezpochyby praxe. Není zas tak obtížné ji získat. Tento článek vám poradí, jak na to.

Praxe v oboru, o který se ucházíte, přináší mnoho výhod. Pomůže vám ujasnit si, jestli se něčemu takovému v budoucnosti chcete věnovat dlouhodobě. Komisi u přijímaček to může přesvědčit o vašem zájmu o danou problematiku a vaší schopnosti uplatnit se po absolvování studia. Jak tedy na to? Co může být náplní takové praxe? Kdy začít?

Nejprve si zjistěte, jaká zařízení, která provozují danou činnost, se ve vašem okolí vyskytují. Můžete se zeptat na městském úřadě, školního psychologa, popř. zabrousit na internet. Zkuste komunitní a nízkoprahová centra, domy dětí a mládeže, centra specializovaná třeba na pomoc menšinám nebo handicapovaným. V úvahu připadají i různé kroužky při školách a družiny či volnočasové aktivity organizované církví. Ideální zkrátka je, pokud najdete nějakou instituci, která vám praxi potvrdí. Pokud se ve vaší blízkosti nic takového nevyskytuje, můžete sami zorganizovat nějaký takový kroužek. Musíte být ale schopni svoji aktivitu nějak prokázat – vše si zdokumentujte, vyfoťte, natočte..

Náplň praxe se samozřejmě liší podle zaměření instituce. Já jsem například docházela do komunitního centra zaměřeného na problémy romské komunity. Dobrovolníci se podíleli na doučování dětí, pomáhali s úkoly, vedli zájmové kroužky (taneční, hudební, vaření) nebo sportovní aktivity. Byla to pro mě rozhodně zajímavá zkušenost a mohu to jen doporučit.

Pokud se obáváte, že na praxi nemáte čas, ihned na takové výmluvy zapomeňte – stačí hodinka, dvě týdně. I když samozřejmě čím více, tím lépe.

Pokud chcete svoji zkušenost využít pro bonifikaci u přijímacích zkoušek, měli byste se dané aktivitě věnovat alespoň tři měsíce. Pokud nejste tedy v ničem zapojeni, začněte co nejdřív.

V současné době je praxe bonifikována např. na FSV UK, FSS MUNI (1,05× se vynásobí získaný percentil) nebo VOŠ Pardubice (max. bodů za test 160, za praxi 10–20 bodů k dobru).

Další články k tématu