Fandíme podnikání při studiu. Poradíme, kde sehnat peníze

26. 7. 2018 | Stojí za přečtení

happy-beautiful-girl-lying-floor-relaxing_1262-5088

Pod pojmem „podnikatel“ si každý z nás může představit něco úplně jiného. Pro někoho je to synonymum nezávislosti, peněz, osobního rozvoje a překonávání překážek. Někdo v tomto slově vidí spíše problémy, poplatky, papírování a úřady. Pokud u vás alespoň trochu převládají pozitivní myšlenky v souvislosti s podnikáním a máte neotřelý nápad, pak neváhejte a zkuste rozjet svůj vlastní byznys.

Možná se bojíte, že při studiu nebudete mít na podnikání čas. Ale ten nemáme nikdy nikdo. Vaším největším problémem jsou peníze. S tím se vám pokusíme pomoct. Ale každá z níže uvedených možností je založena na kvalitně zpracovaném podnikatelském plánu. Využijte právě probíhajících prázdnin, kdy si můžete utřídit myšlenky, udělat si mezi kamarády nebo na internetu průzkum, omrknout konkurenci a celý byznys plán si v klidu sestavit.

Obchodní partner

Obchodním partnerem může být kdokoliv z vašeho okolí, kdo disponuje potřebnými financemi. Vybírejte si však lidi, kterým důvěřujete a se kterými vycházíte. Vaše dobré vztahy do budoucna ošetříte smlouvou. Vy přinášíte nápad, obchodní partner peníze, takže je logické, že se o vše budete dělit napůl. Výhodou ale je, že se tak dělí i starosti a práce.

Investor

Získat peníze prostřednictvím investora je v současné době jedna z nejtěžších cest. Pro vás je to v podstatě cizí člověk, který může chtít vlastnit část vaší firmy nebo se dokonce podílet na jejím řízení. Na druhou stranu je schopen vám poskytnou kontakty nebo cenné rady. Záleží, na koho natrefíte. Každopádně agentura CzechInvest na svém webu nabízí seznam potenciálních investorů. Můžete to zkusit.

Úvěr

Další možností je úvěr z banky. Některé české banky nabízejí úvěry pro začínající podnikatele. Zhodnotí váš podnikatelský záměr a podle toho vám nabídnou výši úroku. Částka může být nižší, než o jakou si zažádáte, vše závisí na jejich posouzení rizik. Je také možné, že vás úplně odmítnou, ale jedná se o jednu z možností, která se dá vyzkoušet.

Půjčka od lidí

Lidé půjčují lidem neboli peer-to-peer financování v praxi znamená, že pomocí internetových portálů jako je například Zonky, Bankerat nebo Benefi si můžete půjčit peníze od jiných lidí za výhodnější úroky než v bance. I zde budou hodnotit váš podnikatelský plán a jeho rizika. Velkou výhodou je okamžitá zpětná vazba. Jestliže se nabídky půjček jen pohrnou, je jasné, že je váš nápad přijímán pozitivně a na trhu má šanci.

Crowdfunding

Termín crowdfunding se volně překládá jako peníze z davu. I toto financování probíhá v online prostředí. U nás najdete například HitHit, Nakopni.mě nebo Startovač. Fungují obdobně jako předchozí portály peer-to-peer, ale s tím rozdílem, že za půjčku nevracíte peníze, nýbrž dáváte lidem svůj produkt nebo službu. Je to skvělý způsob, jak získat první zákazníky a opět i okamžitou zpětnou vazbu. Nepočítejte však s tím, že byste takto získali nějakou vyšší částku.

Podnikatelský inkubátor

Pod tímto názvem se obvykle skrývá přidružené pracoviště vysokých škol zřízené krajem. Naleznete jej v každém větším městě ČR a jeho primárním cílem je pomoc začínajícím podnikatelům. V podnikatelském inkubátoru vám za výhodných podmínek mohou nabídnout kancelářské prostory, právní a daňové poradenství, odbornou pomoc a v neposlední řadě také pomoc se získáním potřebných peněz. Kromě toho všeho se zde dostanete k řadě zajímavým kontaktům.

Start-up

V rámci start-up soutěží nic neriskujete, naopak tímto způsobem můžete jen získat. I když nevyhrajete, nepůjde o ztracený čas. Vyzkoušíte si prezentaci svého nápadu před porotou, dostanete od ní zpětnou vazbu a návrhy kam se posunout. Také se při soutěži setkáte s jinými začínajícími podnikateli. No, a pokud vyhrajete, vyděláte si na svůj projekt potřebné finance. Za všechny soutěže můžeme jmenovat například Startup World Cup, Podnikavá hlava nebo Nejlepší Startup.

A jaké jsou reálné zkušenosti studentů-podnikatelů?

Jakub Fiala – na střední škole napsal se spolužákem interaktivní učebnici angličtiny

Nějakou dobu nám trvalo, než jsme všechno sladili, ale jde to. Je to hodně o odříkání a o tom zatnout zuby a pracovat. Ujasnili jsme si priority a cíle, časově jsme si rozvrhli náš den a v tomhle režimu už děláme víc než půl roku. Dokonce se nám všechno podařilo skloubit i s nezřízeným studentským životem

Jakub Rož – na trhu mobilních aplikací se prosadil už jako student díky projektu Školní sešit.cz

Není nic špatného na tom být mladý. Každý si rád vyslechne podnikavého a nadšeného člověka, na věku nezáleží. Samozřejmě se mi občas stalo, že v korporacích se na mě protistrana dívala v prvních minutách stylem, zda jsem si nespletl dveře. Údiv je běžný, ale jde o to, co je ve vás

Petra Valentová – při studiu otevřela kadeřnictví Dlouhovlásky, které mimo jiné pomáhá onkologickým pacientům

Jednoduché to samozřejmě nebylo. Učila jsem se, tvořila business plán, hledala prostory pro první provozovnu v Praze, jezdila za zákaznicemi. Ale že bych studia zanechala, to mě ani jednou nenapadlo.

Zdroje:

startpodnikani.cz, mioweb.cz, czechinvest.org, trilema.cz, nastartujtese.cz,podnikatel.cz; Citace: businessleaders.cz, forbes.cz, absolvent.zcu.cz.
https://www.mioweb.cz/jak-uspesne-podnikat-pri-studiu-5-nejuzitecnejsich-rad-do-zacatku/
http://www.startpodnikani.cz/index.php?open=podnikatelske_inkubatory
https://www.czechinvest.org/cz/Sluzby-pro-male-a-stredni-podnikatele/Chcete-dotace/OPPI/Vyuziti-novych-financnich-nastroju/Inkubatory
https://www.nastartujtese.cz/rady-a-tipy/6-mist-kde-vam-daji-penize-do-startu/
https://www.podnikatel.cz/clanky/8-tipu-kde-ziskat-penize-na-rozjezd-podnikani/
http://www.forbes.cz/mladi-nad-zlato-22lety-uspesny-byznysmen-radi-jak-zlomit-neduveru-investoru/
https://www.absolvent.zcu.cz/member/petra-valentova/

Další články k tématu