Evropská jarní škola o klíšťatech a jimi přenášených nemocech / České Budějovice, 30. 5. -- 3. 6. 2011

2. 6. 2011 | Tiskové zprávy

V Českých Budějovicích na Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR, v.v.i., a Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity je výzkum klíšťat a jimi přenášených původců infekčních onemocnění vskutku jako doma.

Nepřekvapí proto, že po třech letech se do Českých Budějovicích opět vrací evropská škola zaměřená na biologii a ekologii klíšťat a jimi přenášených patogenů. Tentokrát je programovou součástí mezinárodního konsorcia 7 laboratoří (POSTICK) v rámci 7. RP EU (program /Marie Curie International Training Network/), které je určeno k výchově doktorandů a mladých vědeckých pracovníků pro tuto oblast infekční biologie.

Mezigenerační setkaní odborníků jsme nazvali „POSTICK Spring School on Tick Biology and Ecology, České Budějovice 2011“. Nabitý program je složen jednak z přednášek pozvaných odborníků, zdejších i zahraničních (USA, Anglie, Španělsko, Řecko, Slovensko) a workshopů zaměřených na praktické úlohy řešené v laboratořích (moderní metody elektronové mikroskopie, biochemie proteáz, moderní postupy v chovech klíšťat, atd.). Doktorandi a mladí vědečtí pracovníci z univerzit a výzkumných pracovišť z různých zemí Evropy (Německo, UK, Španělsko, Francie, Česká republika) budou po celý týden diskutovat otázky spojené s biologii a ekologii klíšťat a jimi přenášených onemocnění člověka a zvířat (evoluce klíšťat a jejich reprodukce, farmakologie klíštěcích slin, zpracování krve hostitele, mechanismy obrany/imunity klíšťat, viry, bakterie a prvoci přenášené klíšťaty, ekologie klíšťat a jimi přenášených nákaz, vakcíny proti klíšťatům a jimi přenášeným patogenům, pokročilé metody výzkumu v infekční biologii). Nedílnou součástí jarní školy je rovněž práce v terénu přímo na vybrané lokalitě, nasbíraná klíšťata budou mladí výzkumníci bezprostředně poté analyzovat moderními metodami na přítomnost viru klíšťové encefalitidy a spirochét lymské boreliózy. A jaká by to bylo škola bez večerní zábavy, pokračujících odborných diskusí, a také poznávacího výletu po krásách jižních Čech na úplný závěr.

Všichni zájemci o tuto problematiku jsou srdečně zváni k účasti na přednáškách ve dnech 31. 5. až 3. 6. 2011 v posluchárně B1 Blažkova pavilonu (Přírodovědecká fakulta JU, Branišovská 31).

Srdečně Vás zve a na shledanou se těší

za organizátory

prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc.,
e-mailliborex@paru.cas.cz liborex@paru.cas.cz>
tel.: 387 775 456

Mgr. Hana Bumbová
tisková mluvčí, vedoucí oddělení vnějších vztahů
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Branišovská 31a
370 05 České Budějovice

Tel. 387 772 024
E-mail: bumbova@jcu.cz
http://www.jcu.cz/