Europass je pomocník při cestě za studiem či za prací

5. 11. 2010 | Studium v zahraničí

Ročně vyjíždějí tisíce studentů do cizích krajů, aby sbírali zkušenosti, zážitky i nové kontakty. Mnohým se život v zahraničí zalíbí a začnou uvažovat o tom, že se tam po škole vrátí – ať už znovu za studiem, prací, a nebo se tam rovnou přestěhují. Všem, kdo o takových možnostech uvažují, by se tak mohly hodit informace o činnosti Národního centra Europass.

Europass je zastřešující název pro portfolio dokumentů a aktivit, které mají za cíl jediné: usnadnit a sjednotit komunikaci mezi institucemi zapojenými do mezinárodní mobility studentů a zaměstnanců.
Stěžejním, i když zdaleka ne jediným projektem iniciativy Europass jsou jakési „mezinárodně akceptované“ a srozumitelné dokumenty, které představují jednotný a přehledný soubor všech důležitých informací o jejich držiteli, a to v oblasti vzdělání, osobních kompetencí, jazykových dovedností, odborné kvalifikaci i pracovních zkušenostech. Jejich jednotná struktura má umožnit především jejich správné porozumění nejen v mateřské zemi, ale hlavně v zahraničí.

Europass je tvořen pěti dokumenty:

Dokument Europass – životopis je základním dokumentem Europassu. Vyplňuje ho dle jednotného schématu sám držitel, který také zodpovídá za jeho správnost.
Dokument Europass – jazykový pas poskytuje ucelený přehled o úrovni znalostí a zkušeností dosažených v jednom či více cizích jazycích držitele. Ten jej vyplňuje na základě sebehodnocení, a to s ohledem na evropské standardy, a zodpovídá za správnost všech údajů v dokumentu uvedených.
Dokument Europass – mobilita představuje souhrn všech evropských studijních stáží absolvovaných od roku 2005 a dále (např. studijní pobyt v rámci výměnného programu, odborná praxe v zahraničí, dobrovolnická práce v nevládních organizacích). Dokument vyplňuje vysílající organizace (např. škola, zaměstnavatel, nevládní organizace, agentura) a hostitelská organizace (např. škola, firma, nevládní organizace). Podrobné informace o tom, jak postupovat při vyplňování tohoto dokumentu naleznete zde
Dokument Europass – dodatek k osvědčení je podpůrný doklad, který se připojuje k osvědčení o odborném vzdělání (vysvědčení o závěrečné zkoušce, výučnímu listu, vysvědčení o maturitní zkoušce). Potvrzuje kvalifikaci držitele (je tedy totožný pro všechny osoby se stejným odborným vzděláním a neuvádí se na něm jméno držitele) a usnadňuje pochopení významu osvědčení a jeho uznání v zahraničí. V České republice ho vydává Národní ústav odborného vzdělávání prostřednictvím Národního centra Europass ČR držiteli příslušného osvědčení. Vydává se v českém a jednom cizím jazyce podle volby žadatele (v angličtině, němčině, francouzštině). Podrobný postup k vyplnění dokument Europass – mobilita najdete zde.
Dokument Europass – dodatek k diplomu se připojuje k vysokoškolskému diplomu nebo k diplomu z VOŠ. Dokument usnadňuje pochopení obsahu dosaženého vzdělání a jeho uznání v zahraničí. Od roku 1998 jej vydávaly vysoké školy svým absolventům v češtině a angličtině na požádání, od roku 2005 pak automaticky s diplomem. Podle novely zákona č. 552/2005 Sb. jsou dodatky k diplomu od roku 2006 vydávány absolventům vysokých škol místo vysvědčení o státní závěrečné zkoušce, a to automaticky s diplomem v češtině a angličtině. Dodatek k diplomu mohou svým absolventům vydávat i vyšší odborné školy, a sice v češtině a angličtině, možno i zpětně.

Jak si dokumenty Europass zařídit

Zařízení dokumentů Europass není nijak náročné. Jejich vystavení je bezplatné a navíc se můžete rozhodnout, zda využijete celé portfolio, nebo jen jejich část. Vyplnit je lze online na Evropském portálu Europassu nebo po stažení z jeho české verze, a to v libovolném jazyce země, která je do aktivit Europassu zahrnuta.

Kdo se může do Europassu zapojit

Do aktivit Europassu se mohou zapojit všichni občané zemí Evropské unie (EU), Evropského společenství volného obchodu (ESVO), Evropského hospodářského prostoru (EHS) a přistupujících a kandidátských zemí na základě dobrovolnosti. Zapojit se však mohou i státní příslušníci třetích zemí, kteří mají bydliště v EU.

K čemu jsou vůbec dokumenty Europass dobré?

Vlastnictví žádného z dokumentů není povinné, leč může být užitečné. Na významu nabývají kupříkladu ve chvíli, kdy se snažíte uplatnit své těžce nabyté vzdělání, kvalifikaci a další znalosti v zemi, kde je nastaven zcela jiný vzdělávací systém či systém pracovního trhu. Právě dokumenty Europass – především dodatek k diplomu, resp. dodatek k osvědčení, ale i další, napomáhají k tzv. transparentnosti kvalifikací a zvyšují jejich srozumitelnost. Europass se tímto způsobem snaží podpořit mobilitu obyvatel nejen mezi jednotlivými státy či regiony, ale i mezi konkrétními podniky či sektory nebo při přechodu ze vzdělávání do praxe.
Přestože je transparentnost kvalifikací nutnou podmínkou pro uznávání kvalifikací, je však zapotřebí splňovat i další kritéria uvedená v zákonech jednotlivých zemí týkající se uznávání odborné kvalifikace. Systémy vzdělávání v rámci EU jsou totiž stále ještě v kompetencích jednotlivých vlád.
Právě nesrozumitelnost nebo špatné pochopení kvalifikace vzešlé z nuancí vzdělávacích systémů, které byly často překážkou v uplatnění studentů či pracovníků, vedly k tomu, že byl na návrh Evropské komise ustanoven jednotný rámec Společenství pro transparentnost kvalifikací a kompetencí – tedy Europass. Rozhodnutí o jeho ustavení a zavedení do praxe přijal Evropský parlament a Rada dne 15. prosince 2004.

Europass u nás

V České republice zaštiťuje aktivity Europass Národní centrum Europass ČR, které bylo zřízeno v březnu 2005 Národním ústavem odborného vzdělávání působícím při Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. NCE ČR se tak zapojilo do evropské sítě dalších národních center Europass, která vznikla nebo teprve vznikají ve všech zemích EU a Evropského hospodářského prostoru a jejichž činnost koordinuje Evropská komise a Cedefop.

Kde najít více informací

Podrobné informace o jednotlivých dokumentech, stejně jako o možnostech studia a práce v zahraničí a dalších záležitostech spojených s mobilitou obyvatel naleznete na stránkách www.europass.cz. Domovký portál Europassu ve všech jazycích pak najdete na www.europass.cedefop.europa.eu.

Zdroj: www. europass.cz
Foto: Stock.XCHNG