EUROMANAGER - realistická simulace firemního prostředí

23. 10. 2003 | Aktuality

EUROMANAGER je mezinárodní týmová soutěž, která startuje svůj již 25. ročník. První účast v tomto projektu přinesla zástupcům České republiky, reprezentované studenty VŠE, vítězství v mezinárodním finále v Paříži. V letošním roce se čeští studenti umístili na krásné třetí pozici v konkurenci 13 zemí světa. Finále proběhlo ve dnech 21. – 26. 9. v exotickém Macau.

EUROMANAGER je mezinárodní týmová soutěž, která startuje svůj již 25. ročník. První účast v tomto projektu přinesla zástupcům České republiky, reprezentované studenty VŠE, vítězství v mezinárodním finále v Paříži. V letošním roce se čeští studenti umístili na krásné třetí pozici v konkurenci 13 zemí světa. Finále proběhlo ve dnech 21. – 26. 9. v exotickém Macau. Českou republiku reprezentoval tým VŠE a Karlovy Univerzity ve složení: Michal Cenek, Jan Kopecký, Ladislav Král, Marek Babšický a David Řemínek.

EUROMANAGER vám v mnohém může připomínat dnes tak oblíbené počítačové hry, kde je vytvořen fiktivní svět, postavy, kterým přidělujete práci, stavíte domy, atd. Zde však jde o velmi realistickou simulaci firemního prostředí. Ta je založena na počítačovém zpracování fiktivního trhu, kde modelové obchodní společnosti soutěží s cílem dosáhnout nejvyšší ceny za akcii a nejlepšího tržního postavení na základě dosaženého zisku. Toto kritérium také určí vítěznou společnost na trhu a vítězný tým soutěže. Studentům se při tom naskýtá jedinečná příležitost soupeřit nejen s jinými studenty z celého světa, ale i s profesionály z praxe. Prověří si již dosažené znalosti, obohatí se o nové a vyzkoušejí si „praxi nanečisto“.

Počáteční podmínky jsou pro všechny týmy stejné. Každému je přidělena jedna modelová společnost a nezbytné údaje charakterizující její finanční a ekonomický statut na trhu. Počítačový model pak vyhodnocuje důsledky zvolených řešení jednotlivých týmů v oblasti marketingu, výroby, lidských zdrojů, logistiky a financí a stanoví konečnou bilanci (zisk – ztráty) té dané společnosti. Soutěžící tým může být složen maximálně z 5 účastníků. Každý z nich je manažerem jedné z pěti výše uvedených oblastí. Všechny týmy mají svého vedoucího.

Do projektu EUROMANAGER, kterého se v loňském roce zúčastnilo 140 týmů z řad studentů, managerů a podnikatelské sféry, se mohou zapojit 3–5 členné týmy prostřednictvím webového formuláře na www.euromanager.cz, a to nejpozději do 5.11.2003. Studenti mají vstup do soutěže zdarma.