Erasmus - o důvod víc, proč jít na vysokou školu

9. 5. 2008 | Studium v zahraničí

Všichni o něm mluví. Je čím dál tím populárnější, dokonce se o něm točí i filmy, patří k životu moderního studenta. Každý by si ho měl prý alespoň jednou během studia vyzkoušet. Zprostředkovává zážitky na celý život, přináší neocenitelné zkušenosti a to vše je placeno z cizí kapsy. Co si vlastně představit pod tímto projektem a jak si k němu usnadnit cestu?

Erasmus je program, který má umožnit krátkodobé studium na univerzitě v některé z evropských zemí. Je určen nejen studentům, ale i vyučujícím a školitelům, přičemž podstatné je, že vyjíždějící obdrží finanční grant na podporu svého pobytu. Erasmus není žádným nováčkem mezi mezinárodními projekty, v roce 2007 oslavil už 20 let své existence a za tuto dobu jej využily téměř dva miliony studentů z celé Evropy. V České republice funguje program jedenáctým rokem, první studenti pod jeho záštitou vyjeli v roce 1998 a dosud takových bylo více než 25 tisíc. Dá se říci, že se jedná o stále populárnější záležitost a na některých školách se již považuje za samozřejmost vyzkoušet si studium za hranicemi.

Na studijní pobyt Erasmus můžete vyjet pouze jednou za celé své vysokoškolské studium. Podmínkou je minimálně jeden úspěšně dokončený rok studia a samozřejmě aktuálně vypsaná nabídka oboru, který studujete. Přijímací řízení na Erasmus se na různých univerzitách výrazně liší. Některým katedrám stačí jen vyjádření zájmu o studium formou e-mailu, jiné vyžadují speciální jazykové kurzy, motivační dopisy a osobní pohovory. Tyto informace by mělo vždy poskytnout studijní oddělení nebo centrum pro zahraniční studia dané univerzity. Po potvrzení přijetí je třeba kontaktovat hostující univerzitu a vyřídit nezbytné formality, které rovněž nejsou všude stejné (základem by měla být žádost o studium na dané univerzitě, potvrzení o pojištění v zahraničí a seznam předmětů, které hodláte na cizí škole studovat). Nezapomeňte se informovat o možnosti absolvovat jazykový kurz před začátkem studia a začít s hledáním vhodného ubytování co nejdřív.

Před odesláním přihlášky pečlivě zvažte, do jaké země byste se rádi vydali. Uvažte především své jazykové schopnosti (ne všude je výuka pro zahraniční studenty v AJ samozřejmostí, např. v německy a francouzsky mluvících zemí se alespoň bez základní znalosti mateřského jazyka neobejdete), vzdálenost místa (přijet na Vánoce domů z Rakouska je méně náročné než např. z Turecka), finanční náročnost pobytu (grant se liší podle ekonomické úrovně jednotlivých zemí a ne vždy pokryje veškeré vaše výdaje; mezi nejdražší země patří Velká Británie a Irsko, skandinávské země a Island) a osobní možnosti (Máte v nějaké zemi známé? Nejede ještě někdo z vaší školy? Víte, jaké jsou kulturní zvyklosti dané oblasti? Které země jste již navštívili?).

Z různých zdrojů se jistě dozvíte mnoho informací o náročnosti studia, ty se mohou ale podstatně lišit. Požadavky univerzit jsou skutečně individuální. Zatímco někde budete jen dalším řadovým Erasmus studentem, který nebude muset dělat téměř nic, jinde po vás mohou vyžadovat totéž, co po „běžných“ studentech. Vždy stojí za to kontaktovat studenty, kteří již mají s určitou univerzitou nebo zemí zkušenosti. Mnohé najdete také na webových stránkách univerzit a není žádnou ostudou ptát se na případné nejasnosti e-mailem či telefonicky.

Ať už se rozhodnete jet na pár měsíců nebo na rok, na druhý konec Evropy nebo „za humna“, vězte, že se to vyplatí. Veškeré vyřizování a počáteční nemilé chvilky by vás rozhodně neměly odradit. Stejně jako u každé jiné výzvy, i u programu Erasmus platí: neberte nic moc vážně a chopte se své šance. Tuto zkušenost vám už nikdo nevezme.

Podrobné informace k programu Erasmus najdete zde.

Další články k tématu