Ekonomická fakulta se podílí na mezinárodním projektu, který vytváří model transformace regionů s nízkou výkonností

7. 9. 2010 | Tiskové zprávy

Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity se zapojila do mezinárodního projektu UNICREDS – University Collaboration in Regional Development Spaces. UNICREDS si klade za cíl ukázat, jak může spolupráce mezi univerzitami, průmyslovou sférou a veřejným sektorem napomoci k transformaci okrajových regionů s nízkou výkonností ekonomiky na regiony dobře informované, které mají příležitost dosáhnout vynikajících výsledků v oblasti výzkumu a inovací.

Oficiální slavnostní zahájení projektu se konalo v dubnu 2010 v Truro v Cornwallu. Na tříletém projektu se podílí 15 partnerských institucí z šesti zemí Evropské unie – z Bulharska, České republiky, Finska, Maďarska, Švédska a Spojeného království Velké Británie. Partneři projektu se pravidelně scházejí, kromě slavnostního zahájení proběhla jednání v Bruselu a ve Skellefteå ve Švédsku.

Hlavním cílem projektu je sdílení zkušeností v rámci spolupráce univerzit, podniků a veřejného sektoru v tzv. „principu trojité šroubovice“. Výsledkem by měla být identifikace vhodných – osvědčených postupů. Projekt bude analyzovat princip „trojité šroubovice“ v rámci některých již probíhajících evropských programů spolupráce a vytvoří přenosné modely, které by měly pomoci k definování přístupu k obnově a rozvoji regionálních ekonomik. Takto vzniklé modely budou integrovány do regionální, národní a evropské politiky. Předpokládá se, že respektování vytvořených modulů pomůže vytvořit regionální centra výzkumu a inovací a naváže partnerství, která budou pokračovat i po ukončení projektu.

Regiony zapojené do projektu UNICREDS mají podobné charakteristiky. Ve srovnání s ostatními regiony v zemi sdílejí například vzdálenost od hlavních center a spoléhají se na již upadající tradiční průmysl. Přístup k tradičnímu univerzitnímu, vysokoškolskému vzdělání je pro obyvatele těchto oblastí velmi obtížný, a to jak z geografických, finančních, tak i sociálních důvodů. Pouze malá část obyvatel, která ze svého původního regionu odešla studovat, se vrací zpět, aby si zde našla práci. Dalším znakem partnerských regionů je vysoký podíl malých a středně velkých podniků.

Projekt UNICREDS – University Collaboration in Regional Development Spaces je financován z Programu Interreg IVc, prostředků Jihočeského kraje a Jihočeské univerzity.

Jihočeskou univerzitu v tomto projektu zastupují doc. Ing. Eva Cudlínová, CSc., z katedry strukturální politiky EU a rozvoje venkova EF JU a doc. Ing. Ladislav Rolínek, Ph.D., z katedry řízení EF JU.