Dvě vysoké školy najednou: jde to zvládnout?

29. 9. 2008 | Stojí za přečtení

Nemůžete se rozhodnout mezi lákavými obory? Zdá se vám, že studovat jen jeden je nepraktické nebo málo náročné? Jak to reálně vypadá, studovat dvě vysoké školy, na to jsme se za vás zeptali Bc. Dušana Halabici (23), který s tím má vlastní zkušenosti…

Dušane, studuješ dvě vysoké školy. Můžeš nám říct, jaké? Študujem na Ekonomicko-správní fakulte a na Fakulte informatiky na MUNI Brno. Myslím si, že kombinácia týchto dvoch oborov má budúcnosť. Aj keď sa pomaly blíži čas ukončenia oboch štúdií, zatiaľ neviem, kde a ako chcem skončiť. Dve školy mi však nechávajú viac dverí otvorených, takže dúfam, že sa mi podarí nájsť niečo, čo ma bude baviť a na čom môžem začať stavať kariéru.

Bylo to tvým plánem od začátku? Jak to jde dohromady? Dúfam, že veľmi dobre. Štúdium informatiky je zamerané najmä na teoretické a technickejšie veci, zatiaľčo štúdium na ekonómke mi dáva lepší prehľad o súčasnom dianí a je bližšie ku každodennej realite. Pôvodne som študoval iba informatiku a v prvom ročníku som nad druhým štúdiom vôbec neuvažoval. V druhom ročníku som zistil, že pokiaľ študujem iba na informatike, tak strávim v škole priemerne 6 hodín týždenne a to mi prišlo dosť málo. Pri surfovaní internetom som narazil na stránku o vysokých školách, konkrétne o tom, že je najvyšší čas podať prihlášku a v priebehu asi sekundy som bol rozhodnutý to vyskúšať – a vôbec neľutujem.

Jak přebíhání mezi fakultami v praxi vypadá? S jakými problémy se nejvíc potýkáš? Ako prvú vec musím pochváliť IS na MUNI, vďaka ktorému si každý semester vytváram rozvrh sám. Rozvrhnúť si cvičenia tak, aby neboli dve, prípadne viac, v rovnakom čase, je síce beh na dlhú trať, ale zatiaľ sa mi to vždy podarilo. Väčšinou to teda vyzerá tak, že v jeden deň mám školu na jednej fakulte a druhý na ďalšej. Najväčším problémom teda je to, že škola v niektoré dni trvá od rána do večera, čo je dosť únavné.

Mají vyučující pochopení? Ako som už spomenul, zatiaľ sa mi vždy podarilo vytvoriť si rozvrh tak, aby som všetky povinné veci stihol, takže vyučujúci v 95% ani nevie, že študujem na dvoch fakultách zároveň.

Jak vůbec zvládáš zkouškové? Skúškové je vždy zážitok. Už od prvého semestru ale vyznávam princíp „urob si zimné prázdniny aspoň štvortýždňové“ a preto sa prihlasujem na prvé termíny. Výhodou je, že aj napriek týždňu stresu absolvujem viacero skúšok už v prvom týždni alebo v predtermínoch. Na to, čo nestihnem v prvom týždni, mi teda ostane dosť času.

Máš čas i na jiné činnosti? S časom sa snažím šetriť a užívať si študentský život tak ako to len ide. Medzi moje najväčšie záľuby patrí jednoznačne cestovanie a spoznávanie nových krajín a kultúr, ktorým podriaďujem všetko ostatné. Toto ma priviedlo aj k Erasmu v Slovinsku, letnej škole v Kyjeve, práci cez leto v USA a momentálne k štúdijnému pobytu v Kanade. K študentskému životu, samozrejme, patrí aj „kultúrne a sociálne vyžitie“ (pivo s kamarátmi) a nejaké mimoškolské aktivity. Popri tomto všetkom mi už ale, bohužiaľ, neostáva čas na prácu, čo mi je trochu ľúto.

Kdyby ses měl rozhodnout znovu, volil bys stejně? Toto je otázka, ktorá mi už v hlave vŕtala a je veľmi ťažké ju zodpovedať. Myslím, že keby som mal možnosť vrátiť sa do obdobia maturít, asi by som sa prihlásil na ESF jako na prvú fakultu a druhé štúdium by bola možno informatika, možno niečo iné.

Doporučil bys čtenářům tento způsob studia? Proč? Pokiaľ si vie človek aspoň trošku zorganizovať čas (ja s tým mám tiež problémy), je to určite dobré už len kvôli tomu, že bude mať v budúcnosti viac dverí otvorených. Na druhej strane je však námaha, ktorú třeba vynaložiť navyše. Je na každom či si vyberie ľahšiu, alebo ťažšiu cestu, ja by som však odporúčal začať s jednou školou a rozhodnúť sa až podľa vlastných skúseností z prvého semestru.

Děkuji za rozhovor!

Další články k tématu