Druhý modul a workshop projektu Bridge for Innovation (B4I)

6. 1. 2011 | Tiskové zprávy

V rámci projektu Bridge for Innovation (B4I), který je na Jihočeské univerzitě realizován od 1. ledna 2010, byl uspořádán dne 30. listopadu 2010 Motivační a stimulační workshop č. 2 a ve dnech 1. – 3. prosince 2010 Dovednostní tréninkový modul č. 2. Tiskové zprávy k oběma uskutečněným akcím projektu B4I najdete níže nebo na webu projektu B4I.

Motivační a stimulační workshop č. 2 projektu B4I

Dne 30. listopadu 2010 se uskutečnil v prostorách Akademické knihovny Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Motivační a stimulační workshop (MSW) projektu B4I s pořadovým číslem 2.

Tento druhý MSW z plánované série šesti workshopů měl specifický podtitul „…zaostřeno na BIOTECHNOLOGIE“. Účastníkům se postupně představili celkem čtyři přednášející (tři z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a jeden z Biologického centra AV ČR) na následující témata z oblasti biotechnologií:

Perspektivní druhy ryb v akvakultuře / Tomáš Policar Ovlivní klimatické změny populační dynamiku lýkožrouta smrkového? / Petr Doležal Výzkum klíšťat – možnosti využití v medicíně a diagnostice / Ján Štěrba Molekulární analýzy ve šlechtitelské a chovatelské praxi / Lenka Hanusová

Téměř 40 účastníků MSW ocenilo velmi pozitivně téma tohoto druhého workshopu, ale i kvalitu prezentujících a organizační zabezpečení. Přednášející byli oceněni za kvalitní prezentace, které byly na přání pořadatelů vypracovány s prvky směřujícím ke spolupráci s aplikační sférou, celou řadou zajímavých dotazů či podněcujících námětů.

Během neformálního networkingu po skončení workshopu se podařilo získat řadu vzájemných kontaktů a navázat počátky nových partnerství. Min. tři náměty možná skončí u realizace podnikatelského záměru nebo aplikačně zaměřené diplomové práce. Právě s cílem motivace a stimulace k novým partnerstvím vedoucím k realizaci nových v praxi uplatnitelných záměrů jsou tyto MSW realizovány.

V březnu příštího roku se uskuteční na stejném místě MSW s pořadovým číslem 3 a budete moci očekávat speciální překvapení… Téma bude zaměřeno na popularizaci výsledků výzkumu a vývoje se specifickým zaměřením na spolupráci akademické a aplikační sféry.

Odkaz: Zpráva a jednotlivé prezentace z druhého Motivačního a stimulačního workshopu na webu projektu B4I

Dovednostní tréninkový modul č. 2 projektu B4I

Ve dnech 1. až 3. prosince 2010 se uskutečnil v kongresových prostorách hotelu Frymburk Dovednostní tréninkový modul (DTM) projektu B4I s pořadovým číslem 2.

DTM jsou zaměřeny na zvýšení znalostí a kompetencí účastníků v různých oblastech, se kterými se denně setkávají na svých pracovištích v podmínkách vysoké školy nebo výzkumné instituce. Průběh DTM je řešen jako maximálně intenzivní se zapojením herních prvků a modelových situací, probíhá mimo domovskou organizaci po dobu 3 dnů a v omezené skupině 15 účastníků. DTM jsou tak zaměřeny na kvalitu a nikoliv kvantitu s maximálním důrazem na interaktivní zapojení všech účastníků.

ZAMĚŘENÍ DTM č. 2

Tento druhý DTM z plánované série šesti modulů byl zaměřen na oblast Výzkumu a vývoje a navazoval na říjnový DTM, který byl věnován problematice Terciárního vzdělávání.

PŘEDNÁŠEJÍCÍ

Modulem provázeli špičkoví lektoři s bohatými zkušenostmi s výzkumem a vývojem v tuzemsku, ale zejména ze zahraničí.

David Kolman je odborníkem na evropskou výzkumnou politiku a financování výzkumu. V minulosti působil jako ředitel a odborný pracovník České styčné kanceláře pro VaV v Bruselu, nebo jako manažer evropských výzkumných projektů. V současnosti působí jako poradce, moderátor, negociátor OP VaVpI.

„Výzkum a vývoj –evropské konexe“ – prezentace byla zaměřena na politiku VaV z pohledu EU a proces přípravy této politiky,přehled dotačních zdrojů, zejména evropských a proces přípravy a realizace projektů.

David Uhlíř je odborník na rozvojové politiky, zejména interakce mezi výzkumem a obchodní sférou; role univerzit v regionálním rozvoji; strategie růstu ekonomiky založené na znalostech, inovační politice a obchodní politice rozvoje, včetně role přímých zahraničních investic v oblasti regionálního rozvoje. Zkušenosti má z Evropské komise, Agentury CzechInvest, ŘO OP VaVpI apod. Od prosince tohoto roku začne působit v Jihomoravském inovačním centru.

„Trendy v politice VaV v zahraničí a jejich odraz v ČR“ – prezentace byla zaměřena české dotační zdroje, výzkumnou politiku a její směřování v následujícím období. V prezentaci bylo zdůrazněno, že se český VaV neobejde v následujícím období bez zavádění prvků běžné firemní kultury jako jsou management kvality, kariérní řády, motivační a stimulační prvky, interdisciplinaritu týmů apod.

Otakar Fojt působí jako vědecký atašé Britské ambasády v Praze, má rozsáhlé znalosti v sektoru inovací a transferu technologií, vynikající přehled o českých, britských a evropských vědeckých programech, politik a strategií. Je taktéž hlavním objevitelem a spoluautorem dvou amerických patentů. Lektorskou činnost realizuje v mnoha oborech doma i v zahranič

„Věda, Výzkum, Inovace a Transfer Znalostí – Britské zkušenosti“ .prezentace byla zaměřena na výzkum a vývoj ve Velké Británii. Prezentace byla přímo prošpikována řadou případových studií, statistickými údaji, benchmarkingem, schématy a doporučeními. Velmi zajímavé bylo zejména přiblížení britského chápání VaV jako nástroje pro posilování konkurenceschopnost ekonomiky.

Aleš Vlk konzultant v oblasti vzdělávací politiky a rozvoje lidských zdrojů, odborný garant projektů MŠMT a majitel společnosti zaměřující se na lektorování a překladatelský servis. V rámci DTM působí jako průřezový lektor.

Jan Stejskal konzultant v oblasti inovační politiky, člen expertních skupin, expert na vzdělávací a inovační infrastruktury, je majitelem společnosti PS Inovace. V rámci DTM působí jako průřezový lektor.

TÝMOVÁ PRÁCE

Během tohoto modulu byly zadány celkem dvě týmové práce. Celkem 15 účastníků bylo rozděleno do tří pěti členných skupin. Každá skupina měla barevné označení (žlutá, zelená a modrá skupina).

První týmová práce byla zaměřena na vypracování projektové žádosti do aktuální výzvy v rámci 7.RP. Vzhledem k náročnosti a objemnosti úkolu pracovaly všechny týmy až do ranních hodin. Následující den dopoledne byla totiž uzávěrka předkládání projektů a prezentace projektového záměru před 3 člennou porotou ve složení Kolman, Uhlíř a Fojt. O náročnosti úkolu vypovídá fakt, že porota doporučila i přes kvalitu všech projektů pouze jeden projekt k financování. Největším přínosem tohoto úkolu je jeho reálnost a skutečnost, že úspěšnost získávání finančních prostředků ze zahraničních zdrojů je na JU i BC velmi špatná.

Druhý týmový úkol byl zaměřen na problematiku transferu technologií. JU a BC totiž v současnosti připravují společný projekt do OP VaVpI, PO3 – Centra transferu technologií. Jelikož řada účastníků tohoto modulu je budoucím odběratelem služeb Centra transferu technologií, byl úkol zaměřen na získání zpětné vazby těchto budoucích odběratelů služeb. Z této zpětné vazby jednoznačně vyplynulo, že v současnosti zcela chybí zejména právní podpora (vzorové obchodní vztahy), obchodní a marketingová podpora (schopnost produkt/službu ocenit, nabídnout a prodat), ale i finanční podpora (licenční fond, pre seed fond apod.)

ZÁVĚREM

Všech 15 účastníků DTM ocenilo velmi pozitivně na české podmínky neobvyklé řešení vzdělávání, které se mimo získání znalostí velmi intenzivně orientuje na rozvoj dovedností všech účastníků.

V březnu příštího roku se uskuteční DTM s pořadovým číslem 3 a to na stejném místě, ale na téma „SPOLUPRÁCE S APLIKAČNÍ SFÉROU“. Již nyní je v jednání na tento modul pro roli jednoho z lektorů generální ředitel jedné z významných českých společností, jejíž roční obrat přesahu jednu miliardu českých korun.

Odkaz: Zpráva a jednotlivé prezentace z druhého Dovednostního tréninkového modulu na webu projektu B4I

Oddělení pro rozvoj, 6. 12. 2010

OVV, 13. 12. 2010

Další články k tématu