DPČ, DPP - co si zjistit, než podepíšete smlouvu

13. 6. 2016 | Studentský život

…přečtěte si ji. To vám řekne každý. Když ale hledáte brigádu, jak poznáte, na co se dívat a jak to číst? Zpřehlednili jsme pro vás základní pojmy, na které byste si měli dát pozor.

Doba určitá x neurčitá

Podívejte se, na jak dlouho se firmě upisujete, respektive jak dlouho si chce nechat ona vás. Smlouvu na dobu určitou je možné uzavřít maximálně třikrát po sobě na tři roky a po uplynutí stanovené doby vás firma může propustit “jen tak”. Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, znamená to, že ve firmě můžete pracovat prakticky nadosmrti (pokud budete chtít, budete plnit své povinnosti a firma vás bude chtít, pochopitelně).

Dohoda o provedení práce (DPP)

V případě, že na brigádě podepisujete DPP, nesmíte pracovat víc než 300 hodin ročně. Pokud měsíčně vyděláte do 10 tisíc korun, budete odvádět daň, ale zdravotní a sociální pojištění už nemusíte. Kdo pracuje na DPP (nebo na DPČ, o které píšeme níže), obvykle nemá nárok na dovolenou.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)

DPČ je asi nejčastější forma smlouvy, kterou na brigádě budete podepisovat (vedle práce načerno, kdy nepodepíšete vůbec nic). Na DPČ můžete pracovat maximálně 20 hodin týdně, tedy na půl úvazku. Pokud si vyděláte víc než 2 500 Kč měsíčně, budete plati zdravotní i sociální pojištění.

Pracovní smlouva

To už není žádná brigáda, ale opravdová práce. Na plný nebo na zkrácená úvazek s pevně stanoveným platem. Máte v ní specifikovanou výpovědní dobu, dovolenou a další ustanovení. Obvykle je v ní také udaná délka zkušební doby, zpravidla tři měsíce. Nemusí v ní být stanovený plat, protože je možné ho stanovit mzdovým výměrem.

Smlouva o dílo

Speciální forma uzavření dohody, která se vztahuje k tomu, když máte něco udělat nebo vyrobit. Smlouvu o dílo podepíšete například s dělníky, kteří vám budou rekonstruovat koupelnu nebo opravovat kotel.

Hrubá x čistá mzda

Nakonec krátce o penězích. Ve smlouvě totiž nejspíš podepíšete vyšší hodinovou nebo měsíční sazbu, než vám potom zaměstnavatel vyplatí. Jedná se totiž o hrubou mzdu, ze které se ještě strhává daňová záloha a případně sociální a zdravotní pojištění. Tak nebuďte moc překvapení, až budete kontrolovat stav svého účtu nebo přepočítávat peníze, které jste dostali “na ruku”. Budiž vám ale alespoň malou útěchou, že jako studenti (pokud studujete prezenčně) máte nárok na slevu na dani.

Zdroj fotografií: freeimages.com