Dostal jsem se na VŠ. Co teď?

30. 6. 2007 | Přijímací řízení

Obdrželi jste onu vytouženou obálku s obsahem „přijat(a)“? Gratulujeme! Všechny ty zápisy, registrace a jiné formality můžou pro čerstvého abiturienta vypadat dost nepřehledně. Aby vše probíhalo i nadále hladce, poradíme vám, co je teď třeba zařídit.

Obdrželi jste onu vytouženou obálku s obsahem „přijat(a)“? Gratulujeme! Všechny ty zápisy, registrace a jiné formality můžou pro čerstvého abiturienta vypadat dost nepřehledně. Aby vše probíhalo i nadále hladce, poradíme vám, co je teď třeba zařídit.

ZÁPIS Spolu s potvrzením o přijetí, či zanedlouho po něm, vám pravděpodobně přijde pozvánka k zápisu. Zápisem potvrdíte svoje rozhodnutí zahájit studium na daném oboru. Pokud se už jednou zapíšete, můžete se z oboru přirozeně kdykoliv odhlásit. Započítá se vám to však potom jako nedokončené studium a přijdete o určité výhody, např. o nárok na ubytovací stipendium. Zápis se může konat už v červenci stejně jako třeba v září. Na zápis si většinou musíte přinést průkaz totožnosti a potvrzení o přijetí. Připravte se na to, že vás hned na zápisu možná budou fotografovat do studentského průkazu či informačního sytému školy. (Není divu, že po všem tom čekání ve frontách na zápisu vypadá většina lidí v oficiální fotobance školy jak při zlé kocovině.)

REGISTRACE PŘEDMĚTŮ Je možné, že si již během července budete muset zaregistrovat předměty, které chcete v prvním semestru studovat. Registrace je na některých školách závazná (to, co si zaregistrujete, musíte potom také studovat), jinde si můžete libovolný počet předmětů později zrušit. Tím, že si předmět zaregistrujete, nemáte ještě jistotu, že na něj budete moci chodit – tuto jistotu vám poskytne až kouzelná formulka „zapsáno“. Předměty se tedy nejprve registrují a potom zapisují. Někdy platí systém „kdo dřív přijde, ten dřív mele“, jinde je zápis náhodný. U řady předmětů může být omezena kapacita! Každý předmět je oceněn určitým počtem kreditů podle své náročnosti a za každý semestr musíte zvládnout přesně daný minimální počet kreditů (většinou 15). Kredity získáte, pokud úspěšně absolvujete daný kurz. Předměty se dělí na povinné (A) a povinně volitelné(B), na některých školách jsou i další varianty. Podrobné informace získáte ve studijním katalogu, na školním webu či na studijním oddělení.

STUDENTSKÉ WEBY Poptejte se známých, kteří na dané škole studují, zda nemají nějaký více či méně „tajný“ studentský web. Najdete na nich reference na jednotlivé předměty i vyučující, starší verze testů, chaty a jiné užitečné aplikace.

ZAHRANIČNÍ STUDIJNÍ POBYTY I když teď máte asi plno jiných starostí, je dobré vědět, že pokud byste rádi vyjeli na zahraniční studijní pobyt už ve druhém ročníku, musíte se na některé programy hlásit už v prvním semestru prvního ročníku. Zjistěte si tedy pro jistotu tyto informace na centru zahraničních studií vaší fakulty či katedry.

PŘIJATI NA VÍCE OBORŮ? Přijali vás na více oborů? Záleží na vás, zda si věříte natolik, že zkusíte studovat více z nich najednou. Problém to může být zejména pokud jste se dostali na školy v různých městech. To jde někdy řešit přestupem na stejný obor na jinou univerzitu, ale spoléhat na to nelze. Tomuto problému se budeme podrobněji věnovat v samostatném článku.

V příštím díle se budeme věnovat menzám, kolejím, brigádám a shánění učebnic.

Další články k tématu