Dobrovolníkem na vlastní kůži

30. 3. 2017 | Studentský život

Uplatnit se v dnešní době na trhu práce bez předchozích zkušeností v oboru je téměř nemožné. Jenže jak to udělat, když stále ještě studujete a na zaměstnání na plný úvazek zkrátka nemáte čas? Staňte se dobrovolníkem.

Vidina práce zadarmo může být pro někoho nepředstavitelná. Jenže dobrovolničení má spoustu výhod. Získáte nejen zkušenosti v oboru, ale také nové přátele a důležité kontakty, díky kterým se vám práce po studiu bude shánět snadněji. Můžete navíc poznat spoustu zajímavých míst, cestovat po republice a po světě a užít si při tom spoustu zábavy. Dobrovolnickou činnost lze vykonávat snad v každém oboru. Pro představu vám nabízíme malý přehled nejzajímavějších z nich.

image_4502_cabrad-2015-_igp8883-full-quality

MEDICÍNA: Pomoc postiženým
Pokud čerstvě studujete na lékaře a potřebujete načerpat tolik potřebné zkušenosti, můžete se zapojit do programů, které pomáhají tělesně či mentálně postiženým. V České republice funguje mnoho organizací, které dobrovolníky vřele vítají. Jednou z nejznámějších je Diakonie Českobratrské církve evangelické. Pracovat tu můžete jako pečovatel, asistent nebo jako fundraiser.

HERECTVÍ: Ze šatny na jeviště
V umělecké oblasti jsou kontakty potřeba snad ještě více, než kde jinde, a výjimečný talent mnohdy nestačí. Pro začátek je proto dobré si divadelní či filmové prostředí trochu „oťukat“. Nejprve můžete vypomáhat v šatně, postupně se propracovat na kulisáka a ze zákulisí je to přece už jen krůček na jeviště!  Zeptejte se v jakémkoli divadle, za zkoušku koneckonců nic nedáte. Největší šanci ale máte u méně známých divadelních uskupení, která většinou potřebují pomoct s rozjezdem. Vyzkoušejte třeba Studio hrdinů.

EKONOMIE: Daňový poradce
Mnoho menších firem shání odborníka na daně a účtnictví, ale školeného profesionála si zkrátka nemůže dovolit. Nabídkami na krátkodobou brigádu (v některých případech dokonce i za finanční odměnu) se to před létem jen hemží. Stačí oslovit pořadatele některého z menších hudebních festivalů a o praxi máte postaráno!

friends-forever-1306817-638x480_re

MÉDIA: Novinářem za pár minut
Možná tomu nebudete věřit, ale studenty, kteří by zadarmo pracovali v redakci, čas od času hledá i Česká televize. Jestliže jste šikovní a pracovití, máte velkou šanci získat po nějaké době i pevné pracovní místo. Pokud vás zajímá spíše psaná žurnalistika, pak se můžete stát mediálním specialistou třeba v organizaci Člověk v tísni.

JAZYKY: Cestování zadarmo
Potřebujete se zdokonalit v jazyce a navíc ani nemáte žádné plány na léto? Pak se zapojte do některého z projektů organizace INEX-SDA. Sdružení nabízí takzvané workcampy, kdy na dobu zhruba dvou až tří týdnů vycestujete do zahraničí se skupinou podobně starých cizinců a společně pracujete na zadaném úkolu. Druh práce si můžete vybrat: je-li vám bližší manuální oblast, můžete třeba stavět dětské hřiště. Zajímá-li vás práce s dětmi, můžete se stát vedoucím na táboře. Organizace vám zajišťuje ubytování i stravu, sami si hradíte pouze dopravu. No není to skvělé?

Autorka: Nikola Staňková

Fotografie: Freeimages.com, http://www.inex.sk/

 

Další články k tématu