Dítě a studium. Které VŠ vychází vstříc?

25. 7. 2017 | Studentský život

Jak skloubit studium a péči o rodinu? Tuto otázku řeší stále více studentů. Vysoké školy jim proto vycházejí vstříc a zakládají dětské koutky, kam studenti mohou své ratolesti po dobu výuky umístit. 

Dětské koutky či přímo mateřské školy už má většina velkých českých univerzit. Koutky fungují na dvojím principu: buď dítě hlídá rodičem domluvený známý či příbuzný, nebo mají tuto činnost na starosti zaměstnanci dané školy. Koutky bývají bezplatné a často v nich najdete i zázemí, kde je možné batolata přebalit nebo jim připravit krmení. A jak koutky fungují na konkrétních školách?

child-2-1481859-639x479

ČVU: Jen pod dozorem rodičů
Dětský koutek je na ČVUT umístěn v prostorách monobloku Fakulty elektrotechnické a Fakulty strojní. Jedná se vymezený prostor s hračkami, kde mohou děti pobývat pouze pod dozorem svých rodičů. Prostor je studentům k dispozici v otevíracích hodinách budovy a je vybaven přebalovacím pultem, mikrovlnnou troubou a rychlovarnou konvicí.

ČZU: Mateřská školka Poníček
Dětská skupina Poníček byla nejprve zřízena pro zaměstnance univerzity, později ale začala přijímat i děti studentů a od roku 2016 má status mateřské školy. Přijetí dítěte tedy prochází klasickým procesem zápisu. O děti denně pečují dvě vychovatelky. Pravidelně se tu pořádají zajímavé akce pro celou rodinu. Školka je otevřena každý všední den od 7 do 17 hodin.

UK: Zázemí pro děti je málo
Na největší české univerzitě fungují jen čtyři dětské koutky. Na Přírodovědecké fakultě lze dítě přihlásit do mateřské školy Rybička, dětské koutky, kde je ovšem nutné zajistit vlastní hlídání, se nacházejí na Filozofické fakultě, Fakultě tělesné výchovy a sportu a Pedagogické fakultě. Nutno však podotknout, že zázemí je zde více než dostačující: všechny zmíněné prostory maminkám nabízejí kuchyňku, přebalovací pult i hračky.

MU: Děti hlídají dobrovolníci
Na Fakultě sociálních studií funguje dětský koutek na velmi zajímavém principu. Každý, kdo sem chce svou ratolest po dobu výuky odložit, se může zároveň podílet na chodu koutku. Když mu výuka skončí, zůstane v koutku se svým dítětem déle, aby umožnil studium i ostatním rodičům. Kromě toho zde působí několik dobrovolníků.

ZČU: Relax v knihovně
Západočeská univerzita v Plzni poskytuje studentům s dětmi zázemí v některých pobočkách svých knihoven. Rodiče tak mohou pročítat studijní materiál, zatímco si jejich ratolesti prohlížejí barevná leporela. Samostatný dětský koutek však univerzita zatím neprovozuje.

Autorka: Nikola Staňková

Fotografie: freeimages.com, časopis Halas (FSS MU)

Další články k tématu