Děkanem Pedagogické fakulty JU slavnostně jmenován Mgr. Michal Vančura, Ph.D.

14. 9. 2010 | Tiskové zprávy

Na návrh Akademického senátu Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ze dne 11. 5. 2010, podle § 28 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), jmenoval rektor Jihočeské univerzity prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc., Mgr. Michala Vančuru, Ph.D., děkanem Pedagogické fakulty JU. Funkční období je čtyřleté a nabylo účinnosti k 1. 9. 2010.

Mgr. Michal Vančura, Ph.D., působí na Jihočeské univerzitě od roku 1997 (na katedře geografie Pedagogické fakulty JU).

V letech 1990–1995 studoval geografii a kartografii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Na magisterské studium navázal doktorským studiem tamtéž, ukončil jej v roce 2002. V disertační práci se věnoval transformaci průmyslové výroby v České republice v 90. letech. V pedagogické práci na katedře geografie na Pedagogické fakultě JU se zaměřuje zejména na geografii průmyslu a regionální rozvoj.

Slavnostní jmenování se uskutečnilo dne 13. září 2010 na Pedagogické fakultě JU.

Foto: Rektor JU prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc., a nový děkan PF JU Mgr. Michal Vančura, Ph.D.

Rektor Jihočeské univerzity prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc., úvodem poděkoval za předchozí vedení Pedagogické fakulty JU děkance paní doc. PhDr. Aleně Hošpesové, Ph.D., a kolektivu jejích spolupracovníků. Doc. Hošpesová vedla fakultu v předchozím funkčním období a její mandát skončil k 31. srpnu 2010.

Nastupujícímu děkanovi fakulty popřál rektor univerzity těmito slovy:

„Rád bych Vám popřál v této době, které říkám doba všeobecného nedostatku, do této náročné a odpovědné akademické funkce hodně štěstí, pevné zdraví, hodně úspěchů a dobrý kolektiv spolupracovníků. Ať těch nejbližších, tak především vedoucích kateder. V následujících čtyřech letech to bude pedagogická fakulta i univerzita velmi intenzivně potřebovat.“

Nový děkan fakulty Mgr. Michal Vančura, Ph.D., ve svém projevu hovořil zejména o směřování a prioritách Pedagogické fakulty:

“Jsem si vědom obrovské odpovědnosti za to, jakým směrem se bude Pedagogická fakulta v následujícím období ubírat. Jsem připraven tuto odpovědnost přijmout a věnovat maximální úsilí rozvoji fakulty. Chtěl bych velmi upřímně poděkovat předchozímu vedení, paní děkance Hošpesové a jejímu kolegiu, za velmi kvalitní práci, která mi umožnila převzít fakultu ve stabilizovaném a konsolidovaném stavu. V následujícím období se fakulta musí soustředit na své poslání, a to je vzdělávání kvalitních pedagogů. Pokud bych měl jmenovat některé z hlavních priorit, jsou jimi: rozvoj pedagogických věd, rozvoj oborových didaktik, důraz na kvalifikační růst našich pracovníků, maximální podpora grantových aktivit a v neposlední řadě kvalitní prezentace naší činnosti a našich úspěchů. fakulta se musí projevovat jako silná vzdělávací instituce, která má co nabídnout jak svým studentům, tak svým pedagogům, tak široké veřejnosti, ” uzavřel děkan Pedagogické fakulty JU Mgr. Michal Vančura.

Poděkování předchozí děkance a vedení fakulty Rektor univerzity prof. Václav Bůžek poděkoval na slavnostní promoci absolventů Pedagogické fakulty JU 29. června 2010 děkance Pedagogické fakulty JU doc. PhDr. Aleně Hošpesové, Ph.D., za práci, kterou vykonala ve prospěch Pedagogické fakulty JU a Jihočeské univerzity jako celku. Mj. uvedl:

„Rád bych paní děkance vyjádřil své upřímné poděkování za poctivou práci, kterou vykonala ve prospěch fakulty a univerzity jako celku ve velmi složitém období. Svými lidskými, vědeckými a pedagogickými postoji opětovně dokázala, že tato země potřebuje kvalitně vzdělané učitele a učitelky prvního a druhého stupně základních škol, kteří získávají své magisterské vzdělání na pedagogické fakultě. Právě tito učitelé ovlivňují společně s rodiči základy vzdělání našich dětí, probouzejí v nich lásku ke škole a pěstují v nich návyky celoživotního učení…“

PF JU měla v ak. roce 2009/10 3 703 studentů. Pro tento ak. rok bylo podáno 3 754 přihlášek ke studiu na PF JU. Zkoušky úspěšně složilo 1923 uchazečů. Počet studentů v 1. ročnících bude zveřejněn podle počtu zapsaných ke studiu (po zápisech).

Další články k tématu