ČVUT otevírá první univerzitní základní školu

31. 3. 2015 | Aktuality

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) otevře 1. září 2015 vůbec první univerzitní soukromou základní školu v České republice. Výuka v ní bude zaměřena na technické a přírodovědné disciplíny a určena bude pro děti, jejichž rodiče chtějí své potomky tímto směrem podporovat.

Školáci budou mít zároveň i přístup do technických laboratoří či k experimentům a mezi předměty najdou třeba i technickou angličtinu. ČVUT také počítá s propojením žáků základní školy se svými studenty, například budou spolupracovat na různých odborných projektech a experimentech. Pro děti budou připraveny i exkurze na špičková vědecká pracoviště a do unikátních laboratoří. Ve školním roce 2015/16 bude přijato patnáct prvňáčků, které budou vyučovat dva učitelé.

„Důvodů, proč jsme se rozhodli otevřít základní školu, bylo několik. Tím prvním je logická návaznost pokračování vzdělávání dětí z naší Univerzitní mateřské školy Lvíčata při ČVUT. Chceme, aby mohly pokračovat v nastavené technicky zaměřené edukační linii. Dále bychom rádi podpořili přípravu budoucích potenciálních studentů ČVUT a lépe je tak připravili ke studiu nejstarší technické univerzity. A v neposlední řadě jsme se rozhodli podporovat technické vzdělávání v České republice,” říká Bc. Mgr. Martina Hovorková, ředitelka Univerzitní mateřské školy ČVUT Lvíčata, která povede i základní školu.

Jelikož se jedná o soukromou základní školu, školné činí 4.500 Kč měsíčně, za školní družinu pak 700 Kč měsíčně. Další část nákladů bude kryta státní dotací z MŠMT.

Zdroj: tisková zpráva ČVUT