Chystám se na stáž aneb Chvíli před odjezdem...

15. 2. 2010 | Studium v zahraničí

Již několikrát jsme vám na našich stránkách přinesli rozhovory s lidmi, kteří již absolvovali nějakou zahraniční stáž, a nebo jsme je vyzpovídali dokonce ještě přímo v místě dění. Jaké to ale je těsně před tím, než nastane onen den D a vy se vydáte do neznámých vod zahraničních škol a krajin? Na to jsme se zeptali Báry Kabátové z FSV UK, kterou jsme zastihli krátce před odjezdem do Dánska.

Chystáš se do Dánska, Aarhusu. Proč ses rozhodla právě pro tuto lokalitu?

Doporučily mi to dvě bývalé spolužačky, které v Aarhusu studovaly jeden semestr a byly nadšené nejen školou, ale i místem samotným.

Kdy jsi poprvé začala přemýšlet o tom, zda vůbec někam pojedeš?

Vždycky jsem chtěla cestovat, poznávat nová místa, lidi a také si vylepšit jazykové dovednosti. O Erasmu jsem přemýšlela už hodně dlouho, nejspíš už od prvního roku na bakalářském studiu, jen jsem nebyla stále rozhodnutá, kam vyrazit.

Jak hodnotíš svou jazykovou znalost? Byl na ni při přijímacím řízení kladen velký důraz?

Určitě mám stále co vylepšovat. Dorozumím se a myslím, že i na přednáškách budu v obraze, ale asi budu chvilku „bojovat“ s vyjadřováním, především co se týče slovní zásoby – např. výrazy, které běžně používám třeba při vaření, ale v angličtině je všechny neznám. Přijímací řízení u nás na fakultě probíhá celé v jazyce, kterým zvolená škola vyučuje, takže určitě prověří, jestli jsou jazykové znalosti uchazeče dostačující.

Kdy se musely podávat přihlášky na letní semestr a za jak dlouho potom se konalo přijímací řízení?

Měla jsem to trochu komplikovanější. Původně jsem chtěla do Aarhusu už na zimní semestr, ale v přijímacím kole na naší fakultě jsem skončila jako náhradnice. Jedna z nominovaných studentek k mému štěstí odstoupila, ale bohužel bylo už po termínu, kdy se měly přihlášky na zimní semestr do Aarhusu podávat, a tak jsem musela čekat téměř půl roku do dalšího data, tentokrát na letní semestr. Což bylo 15. října. Deadline přijímacích řízení na letní semestr na naší fakultě jsem již nějak neregistrovala, jelikož jsem byla vybraná už od konce března.

Kolik mělo přijímací řízení kol a co bylo jeho obsahem?

Pouze jedno. Moje přijímací řízení se týkalo především motivace a důvodů, proč jsem si zvolenou školu vybrala, ale slyšela jsem, že se občas vyptávají na obecná fakta o místě, kde se student rozhodl studovat.

Připadalo ti řízení těžké? Věřila sis po něm, že to budeš právě ty, kdo pojede?

Těžké mi ani nepřišlo, ale jistá jsem si tím, zda mě vyberou, nebyla, protože studuji mediální studia a do Aarhusu jsem chtěla jet studovat fotožurnalistiku. Jak jsem již říkala, byla jsem původně náhradnice.

Když ses dozvěděla, že už opravdu jedeš, co všechno sis musela zařídit?

Musela jsem si zřídit eurový účet u Komerční banky, kam mi bude chodit stipendium. Jakmile jsem dostala číslo nového bankovního účtu, vyplnila jsem ho do online aplikace. Pak už jsem jen čekala, až na Oddělení zahraničních styků (OZS) na FSV přijde rozhodnutí děkana o přidělení stipendia a až mi přijde email, že mám v Evropské kanceláři připravenou smlouvu o výši stipendia. Stačilo pak odnést dokumenty z OZS do Evropské kanceláře a podepsat smlouvu.

Bylo těžké sehnat ubytování? Nabídla ti ho sama škola?

Ubytování mi nabídla škola. Většinou nabízí bydlení na koleji, ale co se týče fotožurnalistů (jelikož jich je okolo osmi), jsou většinou ubytováni po čtyřech v bytě, kde má každý svůj pokoj. Takže jsem této nabídky ráda využila, už jen proto, že budu bydlet se třemi spolubydlícími z různých koutů světa.

Využíváš při svých přípravách na cestu zkušeností jiných studentů, kteří už zahraniční stáž absolvovali, nebo vše zařizuješ „na vlastní pěst“?

Určitě dám na rady těch, co už zahraniční studium mají za sebou, a především těch, kteří studovali na té samé škole, kam se nyní chystám já.

Narazila jsi už teď na nějaké záležitosti nebo „vícenáklady“, se kterými jsi původně nepočítala?

Ne.

Máš odhad, kolik tě tvůj pobyt bude stát celkem?

Vzhledem ke zkušenostem dvou zmíněných bývalých spolužaček, které v Aarhusu před časem studovaly, odhad mám a ten určitě převyšuje stipendium, které mi škola na studium v zahraničí přispěje. To pokryje ubytování na půl roku a takové ty nejzákladnější potřeby. Že budu potřebovat ještě nějaké peníze navíc, s tím jsem počítala už od začátku, kdy jsem byla vybrána.

Uzná ti škola nějaké zkoušky či kredity, které na stáži získáš?

Před odesláním přihlášky na zvolenou zahraniční školu, jsem musela vyplnit studijní plán, kde jsem uváděla předměty na škole v Aarhusu a k nim odpovídající předměty na naší fakultě s počtem kreditů. Formulář mi pak musel schválit garant programu. Jelikož mi schválil všechny uvedené předměty, tak myslím, že mi je po příjezdu domů škola uzná.

Na co se těšíš nejvíc?

Na nové prostředí, školu a především na nové spolužáky.

Bojíš se naopak něčeho?

Asi nejvíce mě děsí balení, abych na něco podstatného nezapomněla či tak. Ale ještě, že jedu do Dánska autem, můžu si vzít téměř cokoliv. Kdybych letěla letadlem, tak už teď jistě vím, že bych váhový limit pro zavazadla na letišti překročila.

Co bys poradila těm, kdo teprve o stáži přemýšlejí?

Určitě to chce řádně promyslet, jakou školu zvolit. Asi nejlepší je dát na doporučení známých, spolužáků.

Další články k tématu