Chcete hostit zahraničního studenta?

2. 6. 2005 | Studium v zahraničí

O cestách do zahraničí toho na tomto místě už bylo napsáno mnoho, přemýšleli jste však někdy v „opačném směru“? Pověstná druhá strana mince otevírá otázku – co takhle nabídnout zahraničnímu studentovi na pololetí či na celý rok ubytování přímo ve vaší rodině?

O cestách do zahraničí toho na tomto místě už bylo napsáno mnoho, přemýšleli jste však někdy v „opačném směru“? Pověstná druhá strana mince otevírá otázku – co takhle nabídnout zahraničnímu studentovi na pololetí či na celý rok ubytování přímo ve vaší rodině?

V České republice se zprostředkováním hostitelských programů zabývá například AFS (American Field Service), mezinárodní nezisková organizace specializující se na mezikulturní vzdělávací možnosti. Smyslem celého programu je propojovat kultury, zprostředkovávat kontakty, poznávat nové a nebo třeba oplatit podobnou službou. Studenti, kteří k nám přijíždějí z desítek zemí světa, tak dostanou možnost bydlet rok v „typické“ české rodině a velmi zblízka poznat život v naší zemi. (Pokud jste si na tomto místě představili typickou rodinu ze známých Samotářů nebo typického Čecha z Románu pro ženy, rychle tyhle představy zase zažeňte!).

Zahraniční studenti by během svého pobytu zde měli co nejlépe zapadnout do hostitelské rodiny. Vzhledem k tomu, že se jedná o program pro středoškoláky, přijíždějící studenti jsou ve věku 15 – 18 let. Komentáře na příslušných webových stránkách hovoří o zvídavém teenagerovi, který přijede, a „synovi“/„dceři“, která odsud odjede (ale to už je asi každého soukromá záležitost). Přímá konfrontace se životem v konkrétní rodině je tedy základním kamenem tohoto programu; „obyčejné“ turistické zážitky za těmi „rodinnými“ musí nutně pokulhávat. Další silnou stránkou věci je procvičení si jazykových dovedností. Je však nasnadě, že některé kulturní tradice cizinec asi úplně nevydýchá zřejmě nikdy – například jako přítel Pepa a jeho korejské zážitky se zvířaty, které u nás nazýváme nejlepšími přáteli člověka. Inu, tam je to trochu jinak…

Na internetových stránkách organizace naleznete přihlášku, kterou v případě vážného zájmu o přijetí nového dočasného člena rodiny vyplníte a odešlete na uvedenou adresu. Posléze by vás měl přijít navštívit dobrovolník z AFS, s nímž se dohodnete na dalším postupu. Účelem fyzické návštěvy je doplnění informací z přihlášky, což je důležité zejména pro výběr co nejvhodnějšího studenta. Pokud vás tento program opravdu zaujal, s posláním předběžné přihlášky příliš neotálejte. Příští školní rok 2005/2005 přijede do České republiky studovat 46 studentů, pro některé studenty však organizace v tuto chvíli ještě nemá vhodné hostitelské rodiny. Příjezd mladých lidí zejména z Thajska, Hongkongu, Chile, Japonska či Německa je naplánován na 19. srpna.

Důležité je také zmínit, jaké povinnosti z toho plynou pro hostitelskou rodinu. Vzhledem k tomu, že AFS má statut dobrovolnické organizace, drtivá většina výdajů leží na bedrech nové rodiny. Ta by, dle svých možností, měla studentovi zajistit základní zabezpečení (stravu a ubytování), student by také měl dostávat kapesné na osobní výdaje. Ostatní položky odvisí od konkrétního standartu rodiny, obecně by mělo platit, že by se měl student těšit podobné úrovni, jako vlastní děti. AFS studentům hradí cesty do školy, školní pomůcky a výdaje spojené s cestováním kromě letenek. Organizace rovněž studentům platí plné zdravotní pojištění a zdravotní péči v ČR.

Společnost, která byla založena v roce 1914, patří v současnosti k největším dobrovolnickým organizacím na světě (před ní už je „jen“ Červený kříž) a zabývá se nejen starostí o přijíždějící studenty, ale zprostředkovává i výjezdní pobyty. Více informací naleznete na www.afs.cz. Konkrétnější představu o studentech (dosud neumístěných), kteří se v příštím školním roce chystají do ČR, si můžete udělat s tímto informačním letákem.

Další články k tématu