Cestujme, dokud jsme mladí!

17. 7. 2009 | Studium v zahraničí

Následující článek je určen všem zájemcům o cestování, kteří dávají přednost organizovaným výpravám, ale přitom nehledají nudnou „klasiku“ a už vůbec ne předražené nabídky. Představíme vám několik cestovních agentur a kanceláří, které lákají převážně mladé zákazníky na netradiční plány cest a studentské slevy.

MUNDO

Kam Mundo nabízí převážně zájezdy po Evropě, očekávat můžete takové lahůdky jako Albánii, Krym či Bretaň na kole. Za rozumný peníz se ale můžete podívat i do Turecka, Izraele či Maroka.

Za kolik Cena poznávacích zájezdů s turistikou, které trvají většinou 14 dní, se pohybuje mezi pěti a deseti tisíci korunami (podle destinace). Cyklozájezdy na dva týdny stojí okolo 6.000 Kč. Izrael včetně letenky a ubytování se vejde do 30.000 Kč.

Co očekávat? Mundo se zaměřuje především na mladé cestovatele, kteří rádi ušetří nějakou korunu a ocení putování v partě stejně naladěných lidí. Průvodci jsou rovněž aktivní mladí lidé, kteří nezkazí žádnou zábavu. Ceny zájezdů většinou zahrnují dopravu, ubytování, snídani a služby průvodce. Zájezdů není mnoho a bývají rychle obsazeny, proto si s rozhodnutím raději pospěšte.

Zkušenost zákazníka Magda (25): „Na Mundo zájezdech se vždycky povinně dělá úvodní ´karimatka-párty´, kde se všichni seznámí, a tyto párty se pak většinou stávají tradicí. Po zájezdu s Mundem jsme měli v Praze v hospodě sraz – jeden neoficiální a jeden pak oficiální, organizovaný vedoucím zájezdu a majitelem cestovní kanceláře v jedné osobě. Na Mundu je prostě super, že s ním jezdí hlavně mladí lidé nebo lidé mladí duchem, a tak mají k sobě většinou blízko a vznikají mezi nimi na zájezdě bližší pouta.“

Webové stránky: www.mundo.cz

ADVENTURA

Kam Cestovní kancelář Adventura vám nabídne v podstatě vše od Evropy a atlantických ostrovů přes Afriku, Asii a obě Ameriky až po Austrálii, Oceánii a Arktidu. Kromě poznávacích zájezdů pořádá Adventura také cesty s různými úrovněmi turistiky, se zaměřením na cyklistiku, in-line skating, lyžování, kanoe či rafty. Dopřát si pod jejími křídly můžete dokonce i vyjížďky na koních či velbloudech.

Za kolik Zájezdy po Evropě, ať už turistické či cyklistické, se vejdou do 10.000 Kč za týden a 15.000 Kč za dva týdny. Ceny se samozřejmě liší podle země a poskytovaných služeb. U mimoevropských zájezdů je třeba počítat s ne vždy levnými letenkami, které se platí zvlášť. Navíc tyto expedice bývají delší (až jeden měsíc), což se také odráží na jejich ceně (např. Indie na 18 dní kolem 60.000 Kč, Mexiko na 18 dní asi 65.000 Kč).

Co očekávat? Adventura si dává za cíl především ekologické cestování – její filozofie se odráží ve způsobech dopravy, používání vratných obalů či úctě k lokální kultuře. Studenti mají nárok na 4% slevu z ceny zájezdu. Zájezdy jsou odstupňovány dle náročnosti. V jejich ceně bývá zahrnuta doprava, ubytování a informační materiály, stravování je většinou individuální.

Zkušenost zákazníka Martin (33): „Byl jsem s Adventurou na kolech na Zakarpatské Ukrajině. Sešla se skvělá parta. Přes různé nástrahy a těžkosti, jako nepřízeň počasí, sjeté brzdové špalíčky a velké množství všudypřítomné vodky, to byla jednoznačně excelentní a nezapomenutelná dovolená. Průvodci byli fajn a jejich snídaně byly luxusní. Můžu jen doporučit.“

Webové stránky: www.adventura.cz

KUDRNA

Kam Očekávat můžete především turistické zájezdy po evropských pohořích, ale Kudrna nabízí i cyklistické, poznávací, in-line a vodácké akce. Užít si můžete i exotiky, např. Maroka, Austrálie či Jemenu.

Za kolik Krátkodobější cyklozájezdy po Evropě stojí okolo 5.000 Kč. Za dvoutýdenní turistiku zaplatíte do 15.000 Kč (včetně polopenze). Zaoceánské výlety se mohou vyšplhat k 70.000 Kč i s letenkou.

Co očekávat? Cestovní kancelář Kudrna je specialistou na turistické Rumunsko, především oblast českých vesnic v Banátu. Zájezdy bývají odstupňovány dle náročnosti. V ceně zájezdu je většinou zahrnuta doprava, ubytování, pojištění a služby průvodce, nebývá zahrnuta strava. Se zákaznickou kartou CK Kudrna můžete získat řadu slev v obchodech se sportovním vybavením a na dalších místech.

Webové stránky: www.kudrna.cz

POZNÁNÍ

Kam CK Poznání láká klienty na turistiku, cyklistiku, rafting, in-line skating i lyžování. Vybírat můžete také z poznávacích zájezdů a pobytů s výlety. Vyrazit lze i mimo Evropu: do Egypta, Jordánska, na Island či do Indie, Libanonu nebo Mexika.

Za kolik Týdenní pobyty v horách či výlety na kolech se pohybují nejvýše okolo 10.000 Kč, poznávací desetidenní zájezdy po Evropě jsou jen o málo dražší. Desetidenní letecké pobyty s výlety stojí kolem 20.000 Kč. Za měsíc exotiky za oceánem zaplatíte 50.000 – 70.000 Kč.

Co očekávat? U zájezdů Last minute můžete očekávat slevy až 2.000 Kč proti původní ceně. Ceny většinou zahrnují ubytování, dopravu, služby průvodce a pojištění, stravu si účastníci často zajišťují sami. Studenti vysokých škol mohou uplatnit slevu na každý zájezd ve výši 1.000 Kč.

Zkušenost zákazníka Magda (25): „Na našem zájezdu do Turecka jsem měla hlavně problém s průvodkyní – vypadalo to, že si tam sama jede užívat a vedení zájezdu dělá ´jen tak bokem´, chodila pozdě, pobyt v Istanbulu byl zkrácen ze dvou dní na jeden bez udání pádného důvodu… Nicméně všichni vedoucí zájezdů CK Poznání nemusí být takoví. Náplň zájezdu byla velmi pestrá. Celkově je na tomhle typu zájezdů strašně fajn, že za poměrně málo peněz toho navštívíš opravdu hodně.“

Webové stránky: www.poznani.cz

ALPINA

Kam S Alpinou můžete vyrazit na turistické túry, cyklistické zájezdy, horolezecké akce i náročnější dobrodružné expedice (Indie, Borneo, Sahara, Kavkaz). Primárním cílem všech cest jsou horské štíty.

Za kolik Na týden v horách vám bude stačit méně než 10.000 Kč, deset dní na kole vás vyjde asi na 15.000 Kč. Víkendové akce se vejdou do 5.000 Kč. Za vzdálenější expedice trvající kolem 20 dní zaplatíte asi 40.000 – 60.000 Kč.

Co očekávat? Sama cestovní kancelář se reprezentuje jako „cestovka pro mladé lidi, nejen věkem, ale hlavně srdcem”. Cena většinou zahrnuje ubytování, služby průvodce a dopravu, často také polopenzi. Zájezdy bývají odstupňovány dle náročnosti. Všichni do 26 let obdrží slevu 5 % z ceny zájezdu.

Zkušenost zákazníka Michal (23): „Dovolenou v roce 2007 předcházela dlouhá úvaha, kam za letními radovánkami. Mé přání byly hory, přání přítelkyně bylo moře. Výsledným kompromisem se stala Korsika, pohoří v moři, s CK Alpina. Až na pár drobností se zájezd velmi vydařil. Korsiku a CK Alpina můžu jedině doporučit!“

Webové stránky: www.alpina.cz

Foto: stock.XCHNG

Další články k tématu