Čeští studenti míří do zahraničí

7. 3. 2006 | Studium v zahraničí

Studium v zahraničí, ano či ne ? Mezi studenty věčně omílané téma, které mezi nimi vzbuzuje řadu polemik, kam se vydat, kterou školu si vybrat nebo na jak dlouho odjet. Objevují se i pochybnosti, zda vůbec získávání nových poznatků v zahraničí má pro studenta smysl, pokud stejně kvalitní informace může nabýt v domácím prostředí. Přidejte obavy z neznámého prostředí, náročného studia nebo jazykové propasti a …

Studium v zahraničí, ano či ne ? Mezi studenty věčně omílané téma, které mezi nimi vzbuzuje řadu polemik o tom, kam se vydat, jaký typ školy si vybrat nebo na jak dlouho odjet. Objevují se i pochybnosti, zda vůbec získávání nových poznatků v zahraničí má pro studenta smysl, pokud stejně kvalitní informace může lehce nabýt na „domácí půdě“. Přidejte obavy z neznámého prostředí, náročného studia nebo jazykové propasti a …

Nebojte, nechceme vás strašit. Přes řadu úskalí je pro vás studium v zahraničí výtečnou možností, jak načerpat neocenitelné zkušenosti a zdokonalit vaše jazykové dovednosti. Není divu, že rok co rok stoupá počet českých studentů a studentek, kteří vyjedou za studiem do zahraničí. Jen prostřednictvím zřejmě nejznámějšího programu Erasmus loni studovalo za hranicemi Česka téměř 4200 vysokoškoláků. Mezi nejaktivnější školy v tomto směru patří podle očekávání Univerzita Karlova v Praze, Masarykova univerzita a České vysoké učení technické. Stejně tak málokoho překvapí, že odjíždějící studenti preferují jazykové obory a spolu s nimi i technické a ekonomické.

Pokud nepocházíte z rodiny finančního magnáta nebo nemáte v rodině hodného strýčka z Vysočiny, který by vám ochotně poskytl milion korun, nemusíte si zoufat. Každý student, který využije již zmíněného programu Erasmus, získá měsíční příspěvek na náklady spojené nejen se studiem. Jde o částku ve výši přibližně 350 euro, ale v závislosti na cílové zemi se může její velikost změnit. Nicméně i tak můžete počítat s tím, že vám tento obnos jistě stačit nebude. „Počítáme s tím, že studenti do svého pobytu investují zhruba stejnou částku, jakou by utratili v Česku. Samozřejmě záleží na tom, do jakého státu jedou,“ řekla pro ČTK vedoucí české sekce programu Erasmus Petra Šlechtová.

Přes všechna možná úskalí je možnost studovat v zahraničí nesmírně cenným příspěvkem pro vaši budoucí profesní dráhu. Pomůže vám osamostatnit se, naučíte se cizí jazyk a zmínka o studiu například ve Velké Británii je mimo jiné vítaným zpestřením vašeho životopisu. Nezapomeňte, že některé příležitosti se už v životě neopakují.

Další články k tématu