Cesta do médií očima Jana Osúcha

4. 3. 2009 | Stojí za přečtení

Jan Osúch je velmi dobrým příkladem pro ty, kdo ještě nevěří, že škola, kterou absolvujete, nutně ještě nemusí determinovat i vaše budoucí povolání. Nejspíš ani on totiž netušil, když ještě studoval stavební průmyslovku v Mělníku, že jednou bude stát s mikrofonem před kamerou a nabízet divákům informace o aktuálním dění.

Ale stalo se a dnes ho můžeme vídat na obrazovkách jako jednu z „mladých tváří“ mezi redaktory České televize. Jak ovšem v následujícím rozhovoru potvrzuje, bez jistých zkušeností, studia a hlavně pevné vůle by se asi k této práci nedostal…

Už nějaký čas se podílíš na tvorbě zpravodajství ČT, ale předpokládám, že to není tvá první zkušenost s médii. Čím vším jsi z hlediska pracovních pozic prošel, než ses dostal do televize?

Úplně první zkušenosti jsem sbíral v Kutnohorském deníku. Při asi měsíční stáži jsem si poprvé vyzkoušel, jak vůbec novinář komunikuje s lidmi a úřady, jak je oslovuje, žádá o rozhovory. Z Kutné Hory jsem – v roce 2004, když jsem začal studovat na FHS – přešel do Prahy na zpravodajský server Hospodářských novin iHNed.cz na pozici eléva, což je v podstatě psavec krátkých zpráv, pomocná síla pro redaktory. V iHNedu jsem byl asi 3 roky, postupně jako editor evropského zpravodajství, pak redaktor a editor domácího zpravodajství. Odtamtud jsem si na rok odskočil do zpravodajských Novinek.cz, kde jsem dělal hlavního editora.

Studoval jsi Fakultu humanitních věd na Univerzitě Karlově. Pomohla ti nějak tato škola ve tvém profesním směřování?

Určitě ano. Jednak FHS je skutečnou školou samostatnosti. Umění vybírat z velkého množství knih ty nejpotřebnější, a z těch vybraných to důležité. Dávat si věci do souvislostí. To člověk myslím potřebuje nejen v práci redaktora. To, že jsem si tam vybral cestu studia na pomezí sociologie a politologie – a že zároveň reportuji spíše politické věci – je už jen doplněk.

Je něco, co bys na celkové organizaci studia na FHS změnil, a naopak, co bys na něm vychválil?

Na FHS je těžké najít nit a té se po celou dobu studia držet. Když ji máte, víte co máte studovat, a co můžete hodit za hlavu. Ale proč by měla mít auru školy „zadarmo“? Kdo by se chtěl takovou školou prezentovat? A co se humanitních škol týče, mám pár kamarádů na humanitních vědách na FSV a FSS MU, a občas někdo z nich řekne, že by na FHS nešel, že je tam víc dřiny na méně „respektované půdě.“ To si ale nemyslím. Na FHS sázím. Vzájemné propojení oborů, důraz na jazyk. Jsem přesvědčen, že ta škola bude vychovávat čím dál víc odborníků, kteří čím dál víc, stejně jako jejich učitelé, budou vcházet do povědomí veřejnosti. Získá kredit, pokud už ho ovšem nemá.

FHS oplývá aurou vysokých studijních nároků na své studenty. Souhlasíš s tímto tvrzením? Proč?

Možná by to chtělo přidat v prvním ročníku co se vysvětlování způsobu studia týče. V tom jsou stále asi mezery, i když třeba docent Zdeněk Pinc, mozek a duše celé fakulty, pro to dělá maximum. Ale myslím, že teď už je prvákům k dispozici příručka studenta, která ho má studiem provést. Tak třeba je to lepší… Ale každopádně: kdo najde cestu jak studovat, nemůže podle mě říct, že by to byla extrémně těžká škola.

Měl jsi už nějakou představu o své budoucí profesi, když jsi nastupoval na tuto školu? Respektive, kdyby to nevyšlo v médiích, nabídla ti tato škola nějakou alternativu v uvažování o tvém budoucím pracovním směřování?

Tak předně doufám, že v televizi ještě nějakou dobu vydržím. A pokud náhodou ne, snad bych ty zkušenosti z FHS nějak využil i v nějaké PR nebo reklamní oblasti.

Myslíš, že k tomu, aby člověk s jistými předpoklady pro to vystupovat před kamerou a vytvářet co možná nejkvalitnější zprávy, potřebuje nějakou školu? Cítíš ty sám osobně, že by ses v něčem rád „dovzdělal“?

Myslím, že všechno se dá naučit a odborníkem (ve smyslu praktickém, nikoli akademickém) se člověk stane především tím, že se nějaké věci každodenně věnuje, pohybuje se v tom prostředí. Platí to i v médiích. Ale jistě je lepší, když má ze školy nějaký základ. Když o událostech v justici referuje vystudovaný právník, o ekonomických zprávách ekonom atp. Já osobně bych si rád dodělal magisterský titul. Určitě půjdu cestou sociologie nebo politologie. Chtěl bych víc rozumět třeba věcem, které se týkají demokracie a věcem, jako je „češství“, „evropanství“ atp. To mě zajímá dnes například při debatách kolem Lisabonské smlouvy.

Jsou mezi tvými kolegy hlavně lidé, kteří studovali školy když už ne mediálního, tak alespoň humanitního směru?

Odhaduju, že v domácí redakci (což je zhruba dvacet lidí), je tak sedmdesát procent lidí z žurnalistiky a mediálních studií. Dvě kolegyně jsou právničky, máme i absolventku policejní akademie. Z FHS jsem tam jediný, takže rád přivítám nějakého kolegu!

Kdyby ses teď vrátil o několik let zpátky. Byla by tvá volba školy stejná?

FHS doporučuji. Není zadarmo, ale není to žádné peklo, jak se někdy traduje. Nelituji.