Český majáles - bitva králů za doprovodu hudby a jarmarku

19. 4. 2009 | Stojí za přečtení

Majáles – tradiční studentská veselice pořádaná na přivítanou měsíci květnu má pod patronací studentské organizace StudentZone už od roku 2004 podobu hudebních radovánek a nejen jich. Program ročníku 2009 právě dostává pevné obrysy.

Kdy a kde?

Český majáles se letos usadil ve čtyřech městech – oslavy proběhnou jako první v Plzni 25. dubna v Lochotíně, poté 30. dubna v Praze ve Stromovce, 6. května v Hradci králové v Šimkových sadech a na závěr 7. května na brněnském Velodromu. Pravidelná účast čítá okolo desetitisíc lidí na město. Majáles je vlastně jakýmsi prvním záchvěvem letních open-air festivalů avšak s důrazem na studentsky zaměřené doprovodné akce.

Co se bude dít?

1. Bude zvolen král – Z řad studentstva vysokých a středních škol povstane panovník Majálesu. Dosáhne toho však pouze s pomocí své královské družiny a vítězstvím v klání kandidátů. Plzeňského krále si zvolí studenti – za podpory své družiny je musí zaujmout a přesvědčit o sobě i svém volebním programu. Králové brněnský, pražský a královéhradecký budou též zvoleni studenty (volební hlas je součástí vstupenky). Kandidáti však budou muset absolvovat několik střetnutí v hlavní den oslav. Prokážou svou sílu v přetahování lanem, svou jasnou mysl ve vědomostní soutěži a svůj šarm v disciplíně Free style – vlastní krátké vystoupení. Jedině tak mohou dojít k trůnu, koruně a odměně 5 000 Kč, jimiž budou všichni vítězní králové podarováni.

2. Započne jarmark – V Praze a v Brně se sejdou vyvolávači studentských organizací, aby se zviditelnili v hlavním dnu na stáncích. Jejich úkolem bude především upoutat oči návštěvníků a pozvednout povědomí o své existenci a svých projektech a činnostech.

3. Přijdou kejklíři a šašci – Taktéž pouze v pražském a brněnském prostředí se uskuteční vystoupení ohnivé show Pa-li-tchi. Rozesmát publikum bude privilegiem aktérů stand-up comedy show Na stojáka. V Praze navíc přiletí čarodějnice.

4. Bude se soutěžit – Pro všechny přítomné jsou přichystány doplňující soutěže a performances. Pro nedočkavé jedna soutěž probíhá už teď. Vymyslíte-li opravdu originální návrh majálesového trička, proletíte se paraglidem, dostanete 2 000 Kč, na Majáles půjdete zdarma a obléknete si vámi navržené tričko.

5. Bude se tančit a zpívat – Velkou část programu zaberou hudební produkce kapel. Objeví se majálesové stálice i nové tváře. Za všechny jmenujme Skyline, Tleskač, Divokej Bill, Orion, The Prostitutes, Mig 21, Sto zvířat či Tata Bojs.

Kolik ta ,,sranda” stojí?

Za vstupenky zaplatíte od 170 do 190 v předprodeji a od 230 do 250 na místě. Vstupenka pak slouží jako poukaz na volňásek do kina a malou slevu podle místa akce.

Kde se dozvíte aktuální informace?

Samozřejmě je k dispozici speciální majálesový web. Jako hlavní informátorka a hlásná trouba byla jmenována grafická postavička Hodné holky. Co je nového se od ní dozvíte také na Facebooku, kde jí pořadatelé vytvořili vlastní „pracoviště“.

Zdroj: Český majáles.

Další články k tématu