"České školy neumí pracovat s talenty", zní závěr konference

16. 8. 2011 | Aktuality

Konference na téma Talent v České republice aneb Strategie udržitelnosti, společenská odpovědnost firem a vzdělávání se konala v polovině června 2011 v rámci platformy Byznys pro společnost a ve spolupráci s místopředsedou Senátu ČR Petrem Pithartem. Partnery akce byly Skupina ČEZ, Tesco SW a Agentura PubliCon. Na konferenci se sešli zástupci velkých firem i školských institucí a pokoušeli se hledat odpovědi na otázku, jak české vzdělávání zachází s mladými talenty.

Na konferenci se nejčastěji ozývala kritika směrem ke spolupráci mezi středními a vysokými školami, ale i poukázání na nedostatek financí a motivace s nadanými žáky pracovat. Především se ale hovořilo o nepřipravenosti absolventů na požadavky pracovního trhu. Přednášející se shodli, že české školství je orientované na tradiční hodnoty, které ale současné Generaci Y (děti narozené asi 1982–1995) nenabízejí příliš možností, jak se rozvíjet a uplatnit.

Návrhy, které by mohly pomoci situaci zlepšit, navrhují následující kroky: podporovat tvůrčí atmosféru, inspirovat studenty vhodnými vzory, vytvořit platformu pro spolupráci škol a veřejného sektoru a v neposlední řadě aktivní vyhledávání talentů a jejich podpora (např. formou stipendií).

Zdroje: Aktuálně.cz, Publicon

Zdroj fotografie: Aktualne.cz