Česká premiéra divadelniho představení staroperuánského dramatu "Apu Ollantay" v podáni pardubických vysokoškoláků

14. 12. 2010 | Tiskové zprávy

V úterý 14. prosince večer se uskuteční v Rytířském sále na Zámku v Pardubicích ojedinělá česká divadelní premiéra staroperuánského předkolumbovského dramatu „Apu Ollantay“. Premiéru připravili a nazkoušeli studenti prvního a druhého ročníku studijního oboru Sociální antropologie Fakulty filozofické Univerzity Pardubice pod vedením doc. PhDr. Oldřicha Kašpara, CSc.

Tato jedinečná památka peruánské kultury byla poprvé přeložena do češtiny v roce 1918. Novočeský překlad provedl právě docent Oldřich Kašpar o šest desítek let později a nyní vůbec poprvé zazní v jevištním provedení.

Autor českého překladu a divadelního nastudování vysokoškoláků doc. Oldřich Kašpar k premiéře dodává: „Představení se koná u příležitosti 200. výročí zahájení bojů za osvobození španělských kolonií v Latinské Americe od závislosti na evropské metropoli. Svou účastí jej poctí delegace zastupitelského úřadu republiky Peru v Praze v čele s Její Excelencí Maritou Landaveri Porturas, mimořádnou a zplnomocněnou velvyslankyní Peru v České republice.“

Toto ojedinělé představení není první kulturní aktivitou studentů studijního oboru Sociální antropologie Fakulty filozofické. Navazuje na úspěšný večer staroperuánské a staré mexické poezie v překladech docenta PhDr. Oldřicha Kašpara, CSc., který se uskutečnil na konci listopadu také na Zámku v Pardubicích.

Stručný obsah dramatu
Ollantay, jeden z vojevůdců Inky Pachacuteka a guvernér provincie Antisuyu, krátce předtím, než podnikne nové válečné tažení, požádá Inku o ruku jeho dcery Cusi Coyllur. Panovník tvrdě odmítne jeho prosbu, neboť Ollantay není – podle inckých měřítek – dostatečně urozený. Zklamaný vojevůdce se uchyluje do hor, do své pevnosti Ollantaytampu a princezna, která se předtím stala jeho milenkou je uvězněna. Za Ollantayem se z Inkova příkazu vydává vojsko vedené vojevůdcem Rumiňavim. Tomu se podaří vzbouřence porazit (ač při prvním pokusu byl neúspěšný) a odvádí Ollantaye jako zajatce do hlavního města Cuzka. Krátce předtím však Inka umírá a na trůn nastupuje jeho syn Tupac Yupanqui, který vezme milence na milost, Ollantaye ustanovuje svým zástupcem – regentem celé říše, a dovoluje oběma zamilovaným začít nový život.

Přijďte a nechejte se unášet dramatickým příběhem nešťastné lásky, která však nakonec dojde svého naplnění. Představení studentů Fakulty filozofické Univerzity Pardubice začíná v 19:00 hodin na Zámku v Pardubicích.

bližší informace a kontakt:

doc. PhDr. Oldřich Kašpar, CSc.
Katedra sociálních věd FF
telefon 466 036 631, mobil 734 463 830

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz

Další články k tématu