Cena rektora za prestižní vědeckou publikaci za rok 2011 udělena třem autorům

11. 4. 2012 | Tiskové zprávy

Na zasedání Vědecké rady Jihočeské univerzity dne 5. 4. 2012 předal rektor JU prof. Libor Grubhoffer třem autorům Cenu rektora za prestižní vědeckou publikaci za rok 2011. *Udělení ceny posuzuje Rada grantové agentury JU na základě návrhů fakult a ústavů Jihočeské univerzity.

Cena rektora byla udělena těmto autorům:*

prof. RNDr. Karlu Prachovi, CSc., z Přírodovědecké fakulty JU za práci*
Four opportunities for studies of ecological succession*. Trends in Ecology and Evolution 26: 119–123 ISSN 0169–5347

5151-q1Jako první převzal cenu prof. RNDr. Karel Prach, CSc., z Přírodovědecké fakulty JU

Článek v úvodu upozorňuje na to, že ačkoliv výzkum sukcese stál u zrodu ekologie jako vědy, nejsou dnes jeho možnosti plně využívány. Přitom sukcese poskytuje konceptuální pozadí při jakémkoliv výzkumu změn společenstev a ekosystémů v čase. Stručně je probrána historie výzkumu s odvoláním na klíčové historické i současné práce. V další části jsou zmíněny slibné moderní metodické přístupy k výzkumu sukcese, jako meta-analýzy dat, kontrolované experimenty na velkých prostorových škálách a širokých škálách prostředí, matematické modely a expertní systémy. Sumarizovány jsou možnosti výzkumu sukcese ve vztahu ke ztrátám biodiverzity, klimatické změně, invazím cizích druhů a ekologii obnovy (/restoration ecology/).

Mgr. Danielu Heiderovi, Ph.D., z Teologické fakulty JU za práci Suárez a jeho metafyzika. Od pojmu jsoucna přes transcendentální jednotu k druhům transcendentální jednoty* Praha: Filosofia, 2011, 478s. ISBN 978–80–7007–328–5

5151-q2Předání ceny Mgr. Danielu Heiderovi, Ph.D., z Teologické fakulty JU

Studie představuje v česko-slovenském kulturním prostoru první monografické zpracování základních metafyzických otázek jednoho z hlavních představitelů tzv. druhé scholastiky, španělského teologa, filosofa a právníka Františka Suáreze (1548–1617). Výklad Saárezových názorů je zasazen do kontextu hlavních proudů středověké scholastiky (tomismus, scotismus, nominalismus). Při zkoumání otázek, jakými jsou předmět a povaha metafyziky, pojem jsoucna, transcedentálie, individuace a univerzálie, je využívána téměř veškerá relevantní sekundární literatura.

M.Sc. Zhihua Li, Ph.D. z Fakulty rybářství a ochrany vod JU za práci Evaluating environmental impact of STPs situated on streams in the Czech Republic: An integrated approach to biomonitoring the aquatic environment* Water Research ISSN0043–1354

5151-q3Za /M.Sc. Zhihua Li, Ph.D., který je momentálně na studijním pobytu v Singapuru, převzal cenu kolega z FROV JU/

Předložená práce přináší nové poznatky v oblasti ekotoxikologie volných vod. Konkrétně studie velmi dobře zdařile a komplexně zhodnotila vliv celé škály cizorodých látek, které se dostávají do volního prostředí antropogenní činností, na biologické odezvy organismu ryby – pstruha obecného (/salmo trutta fario/L.) vyskytujícího se v kontaminovaném prostředí.

Mgr. Hana Bumbová
tisková mluvčí, vedoucí oddělení vnějších vztahů
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Branišovská 31a
370 05 České Budějovice

Tel. 387 772 024
E-mail:bumbova@jcu.cz
http://www.jcu.cz/…ic-relations
http://www.jcu.cz/