Bydlení v centru Prahy zdarma plus vypilování angličtiny

24. 6. 2007 | Studentský život

Bydlet zdarma v centru Prahy a ještě si při tom zlepšit angličtinu? Pro studenty Karlovy univerzity tato kombinace nemusí zůstat jen v rovině snů. Stačí se přihlásit a být přijat do programu CIEE (Council on International Educational Exchange).

Bydlet zdarma v centru Prahy a ještě si při tom zlepšit angličtinu? Pro studenty Karlovy univerzity tato kombinace nemusí zůstat jen v rovině snů. Stačí se přihlásit a být přijat do programu CIEE (Council on International Educational Exchange).

CIEE zprostředkovává v průběhu roku padesáti až osmdesáti americkým studentům pobyt a studium v Čechách. Část Američanů tu stráví čas v bytech o odpovídající rozloze a umístění, s českými spolubydlícími.

Co Vás čeká, pokud se rozhodnete pro takovou spolupráci? Budete-li vybráni, v první řadě rozhodně oceníte, již zmíněnou skutečnost, že vaše dočasná adresa bude obsahovat spojení typu „Karlovo náměstí“, „Náměstí Míru“, nebo třeba slovo Újezd. Nezanedbatelnou výhodou je rovněž zlepšení angličtiny, které vás čeká, protože se svými novými přáteli prostě budete muset nějak komunikovat. Zúčastníte se také různých akcí, které budou společné pro vás i pro Američany, takže máte částečně zajištěnou i nějakou tu zábavu.

Samozřejmě, nic není tak úplně zdarma, a tak se od vás budou očekávat i určité protislužby. Nicméně, uvést Američany do našeho kulturního prostředí nejspíš nikoho příliš nezatíží. Kromě toho se budete muset částečně podílet na vymýšlení programu pro své nové spolubydlící (konkrétní podmínky tohoto bodu se můžou změnit, proto považuji za zbytečné rozvádět, jak je tomu nyní) a spolupracovat s centrem CIEE:

Zajímá vás, zda budete muset v bytě zůstávat pořád? Žádný strach, počítá se s tím, že si na víkend zajedete domů. Pokud budete potřebovat odjet na delší dobu, domluvíte se individuálně.

Láká-li vás takový typ ubytování, musíte však dopředu počítat s tím, že se nejedná o pouhé spolubydlení. Očekává se od vás, že s novými kamarády strávíte určitou část svého času, a tak zde patrně pro někoho, kdo by byl ke spolubydlícím či náplni programu příliš netečný, nebude místo.

Amerických studentů přijíždí jen omezené množství a ne všichni jsou takto ubytováni, takže se nemusí dostat na každého (Čecha), kdo by se chtěl programu zúčastnit. Za zkoušku to ale určitě stojí. Rozhodně se vyplatí, pokud projevíte zájem i z jiných důvodů, než je ubytování. Nebojte se, že vaše znalosti angličtiny nejsou dostačující. To už posoudí v Centru, nemá smysl se zbytečně podceňovat. Nikdo po vás nebude chtít, abyste byli jako rodilí mluvčí. CIEE Study Center se nachází na adrese K Rotundě 8 – Vyšehrad v Praze.

Některé další informace a kontakty naleznete na stránkách http://aw.cuni.cz/UK-1389.html, možná se také právě u vás ve škole objevily letáky, které program nabízejí. Snad trochu slabší stránkou programu je právě úroveň informování. Vyplatí si tedy do Centra zavolat či domluvit se osobní schůzku.

Další články k tématu