Brigáda na poslední chvíli

31. 7. 2012 | Studentský život

Prázdniny jsou téměř v polovině, alespoň pro středoškoláky. Je možné si i teď sehnat prázdninovou brigádu a do začátku školního roku si něco přivydělat? Pokud budete ochotní se přizpůsobit podmínkám, možnosti přivýdělku zde stále jsou. (pozn.: článek byl aktualizován 22. 6. 2014 (lč))

Většina studentů při plánování prázdnin uvažuje podobným způsobem – v červenci si chtějí vydělat na brigádě a v srpnu za vydělané peníze někam odjet. To alespoň řekl Jiří Navrátil ze společnosti LMC, která provozuje server Jobs.cz. Díky tomu je v srpnu větší výběr brigád než v červenci – jsou jednoduše méně obsazené. I přesto může být hledání brigády na poslední chvíli dost náročné. Ty dobré brigády je zkrátka potřeba domluvit si předem, třeba už v lednu. I nyní však existují možnosti, jak si brigádu sehnat třeba ze dne na den. Můžete vyzkoušet třeba následující tipy.

Užitečné adresy na internetu

Internet je pravděpodobně to první, co vás při hledání brigády napadne. Existuje velké množství serverů, které zveřejňují každý den nové nabídky brigád. Většina z nich umožňuje při hledání zohlednit region a druh práce. Zvažte i to, zda nemůžete za prací dojet někam jinam než do místa svého bydliště a třeba měsíc bydlet u známých – tradičně nejvíce brigád je totiž ve velkých městech (40 % všech brigád konkrétně v Praze). Vyzkoušejte v každém případě následující adresy:

Servery mají svá specifika – Jobs.cz je jedním z největších portálů svého druhu a denně je zde uveřejněno zhruba 200 nabídek brigád. Práce.cz nabízí oproti Jobs.cz méně kvalifikované pozice. Velmi důležité je reagovat na nabídky ihned, jakmile se objeví – zaměstnavatelé velmi často postupují způsobem „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Je vhodné hlídat nabídky například pomocí chytrého telefonu, procházet stránky často a odpovídat hlavně na ty nejnovější inzeráty. Nenechte se nachytat na podvodné inzeráty – pokud vám někdo slibuje hodně peněz za málo práce, obzvláště za práci z domu, buďte opatrní.

Práce přes agenturu

Pokud si nenajdete práci sami, můžete zkusit některou personální agenturu – v České republice jich působí hned několik. Zaregistrujete se u některé z nich (je možné, že budete potřebovat potravinářský průkaz, který se dá vyřídit u osobního lékaře) a pak si buď budete vybírat z nabídky zveřejňované na stránkách agentury, nebo vás personalisté sami kontaktují. Když se zaregistrujete jako nový brigádník, zpočátku vás budou pravděpodobně oslovovat poměrně často. Výhodou je, že agentura vám pravděpodobně nějakou práci sežene. Nevýhoda je zřejmá – část svého výdělku odvedete za zprostředkování brigády. Kompletní seznam personálních agentur naleznete zde, stačí si jen vybrat. Většina z nich opět operuje hlavně ve velkých městech. Z těch velkých jmenujme například Nabrigadu.cz působící v Praze, Brně a v Plzni, agentura Axial nebo brněnský Sodat.

Hledání brigády v tisku

Většina tištěných deníků pravidelně uveřejňuje inzeráty s nabídkou a poptávkou práce. Některé vydávají celé přílohy, které jsou na práci zaměřené. Samozřejmě je lepší nejprve zkontrolovat regionální tisk, pak teprve celostátní nabídku. Nabídky práce najdete v těchto novinách:

  • Mladá fronta DNES – příloha Zaměstnání vycházející ve čtvrtek
  • Právo – nepravidelně
  • Lidové noviny – příloha Moderní kariéra vycházející ve středu
  • Hospodářské noviny – příloha Kariéra & Management vycházející v pondělí
  • Annonce – inzertní noviny, funguje také na internetu
  • Metro – každý den

Tak jako u internetových inzerátů je i zde zapotřebí reagovat rychle.

Brigády, které seženete vždycky

Existují některé druhy brigád, kde nabírají nové pracovníky prakticky neustále. Například v call-centrech většina lidí příliš dlouho nevydrží, a tak se tam pracovní síla neustále obměňuje. Výdělky na takových pozicích přitom nebývají špatné. Nutností je určitá míra asertivního jednání a schopnost nenechat se odradit nepříjemnými zákazníky nebo neúspěchem. Pokud to s vyděláváním peněz myslíte vážně a jste ochotni se přizpůsobit, případně přistoupit na mzdu v závislosti na vašich pracovních výsledcích, nikoliv na odpracovaných hodinách, zkuste některou z následujících variant:

  • Operátor v call-centru – zde jsou výdělky poměrně slušné a call-centra nabírají nové zaměstnance prakticky neustále. Někdy nemusíte přímo sami volat lidem a nabízet jim produkty; někdy jen respondenti odpovídají na otázky nebo se jedná o pasivní telemarketing. Dobré je najít si call-centra na internetu, případně je obvolat a zeptat se, zda přijímají nové zaměstnance.
  • Prodejce předmětů pro charitu – lidé, které potkáváte na ulici prodávat předměty pro charitu, zpravidla nejsou dobrodějci, kteří to dělají z dobré vůle, ale běžní brigádníci. Jejich úkolem je prodat co nejvíce předmětů, například magnetek, tužek a podobně, přičemž z každého prodaného předmětu mají provizi (například 10 Kč za prodanou magnetku). Mnohým však neustálé oslovování lidí na ulici i přes vidinu výdělku nevyhovuje, proto jsou zde místa stále volná.
  • Statistický průzkum – podobná práce, jako je ta předchozí. Lidé neradi poskytují své osobní údaje někomu jen tak na potkání, a tak to může být práce poměrně nevděčná. Placeni jste obvykle za množství vyplněných dotazníků. Pokud však máte dobré komunikační schopnosti, můžete si vydělat slušné částky.
  • Pracovník v supermarketu – tuto brigádu seženete i v menším městě. Nebude patrně nejlépe placená a může být časově náročná, ale pro někoho může být doplňování zboží do regálů příjemným odreagováním od učení. Nejlepší je patrně osobně obejít obchody a zeptat se, zda nepotřebují pomocnou sílu.
  • V létě můžete zkusit obejít a obvolat cestovní kanceláře a agentury; některé potřebují na léto výpomoc, protože přes prázdniny je doba zájezdů a největší pracovní zátěže.

Hledání brigády „postaru“

Způsobem „postaru“ máme na mysli oprostit se od pasivního odpovídání na inzeráty, sebrat se a jít se osobně ptát po práci. Pokud máte nějakou konkrétnější představu, co byste chtěli dělat, tento způsob vůbec není špatný. Můžete obvolat památky, jestli nechtějí průvodce, obchody, zda se jim nehodí prodavač, festivaly a slavnosti, zda neuživí pomocníka. Mnoho nabídek práce standardně najdete na nástěnkách v supermarketech nebo ve škole.

Další rady a užitečné internetové odkazy najdete také na stránkách Jobs.cz nebo Národního informačního centra pro mládež.

Další články k tématu

Studium na vysoké škole podraží. Inflace postihne tisíce vysokoškoláků

Studium na vysoké škole podraží. Inflace postihne tisíce vysokoškoláků

České veřejné vysoké školy sice nabízejí studium zdarma, ale i bez školného mohou výdaje činit tisíce korun měsíčně. Výhodu mají studenti, které finančně podporuje rodina. Až 12 tisíc vysokoškoláků si ale podle projektu Neviditelní musí na studium z větší části či úplně vydělávat sami. Na podporu od školy v podobě sociálního stipendium dosáhne jen deset procent …

Finanční tíseň studentů by řešilo omezení počtu stipendií, míní expert

Finanční tíseň studentů by řešilo omezení počtu stipendií, míní expert

Stále více studentů negativně ovlivňuje zdražování cen. Stipendia, která dostávají, jsou na pokrytí životních nákladů nedostačující. Problémem se zabývá odborník na vysokoškolské vzdělávání ze společnosti EDUin Jan Zeman. Podle něj by se stipendia měla navýšit a dosáhnout by na ně mělo méně zájemců. „Myslím, že podpora není správně zaměřená. U nás spousta studentů využívá nízkou …

Šest způsobů, jak se během studia bavit bez zbytečného utrácení

Šest způsobů, jak se během studia bavit bez zbytečného utrácení

Většina vysokoškolských studentů v Česku si musí ke studiu přivydělávat. Velkou část peněz pak vrazí do bydlení a dalších nezbytností. Na zábavu proto studentům kolikrát moc prostředků nezbývá a kvůli zvyšování cen je situace ještě horší. Ale jen proto, že má někdo omezený rozpočet, neznamená to, že se nemůže bavit! Zůstaňte doma Zábavu netvoří prostředí, ale …