Brigáda či praxe na léto? Začněte hledat co nejdřív!

7. 5. 2010 | Studentský život

Pro mnohé z nás je léto ještě daleko. Dělí nás od něj nekonečné přípravy a učení, maturita či zkouškové období. Pokud ale od prázdnin očekáváte kromě zábavy a odpočinku i nějaké vydělané peníze či cenné zkušenosti, doporučujeme začít s hledáním brigády či praxe co nejdřív!

Co přesně hledáte?

Najít brigádu, která by odpovídala vašim požadavkům a možnostem, může být těžší, než se zdá. Dříve než kývnete na první nabídku, zamyslete se nad tím, co vlastně chcete. Potřebujete si v létě co nejvíc vydělat a je vám jedno, jakou práci budete dělat? Nebo hledáte spíš zkušenosti v oboru? Chcete spojit příjemné s užitečným, hodně se bavit a k tomu si něco přivydělat? Potřebujete významnou položku do životopisu? Nebo vás to táhne za hranice? Určení vlastních priorit je pro vás v tuto chvíli to nejdůležitější.
V druhé řadě se zaměřte na své kvality a schopnosti. Umíte to s dětmi? Nebo trávíte čas raději ve společnosti „němých tváří“? Láká vás práce v přírodě? Chcete vyvětrat mozek při fyzické námaze, nebo si naopak vyzkoušet komunikaci s lidmi tváří v tvář? Nevadí vám, že strávíte půlku léta mezi čtyřmi stěnami? Potřebujete si procvičit jazyky? Všechny tyto předpoklady mohou hrát roli. Nyní už se ale soustřeďme na to podstatné: času je málo. Ekonomická krize zasáhla oblast příležitostné práce pro studenty velmi citelně a každá dobrá pozice je často obsazená dřív, než zvednete telefon. Jednoduše řečeno: práce je málo, zájemců hodně. I tak je ale stále poměrně z čeho vybírat.

Od lopaty za volant

Jak už bylo řečeno, podstatné je, jakou práci si představujete. Osvědčenou „klasikou“ jsou méně atraktivní pozice, které jsou placené často od vašeho výkonu. Znamenáte to, že se možná více nadřete, málo vyspíte a moc nepobavíte, peněženku ale budete mít čím zaplnit a především – o místa tohoto typu není nouze ani nyní. Do této kategorie by spadaly brigády ve fast-foodových řetězcích, úklidové práce, fyzicky náročnější pozice (výklad zboží, pomoc na stavbě, práce v továrnách či manufakturách), pomocné práce, sezónní brigády (sklizně ovoce, úpravy parků, zahradnictví), práce u pokladny v hypermarketu, rozvoz zboží či noční směny. Mezi místa, která seženete prakticky vždy, ale která vyžadují velkou trpělivost či jistou dávku sebezapření, patří různé typy oslovování kolemjdoucích, prezentace lukrativních nabídek přímo na ulici či práce v tzv. call-centrech.
Existují samozřejmě i pozice, které jsou pro brigádníky zajímavější. Obnášejí více komunikace s lidmi i delší pracovní doby, ale nejsou tolik jednotvárné a něco se na nich přiučíte. Je ale také větší problém je sehnat. Mluvíme například o práci obsluhy v kavárně, pomocníků na festivalech, prodeji nápojů či zmrzliny na turisticky atraktivních místech, hlídání děti, pozici vedoucích na letních táborech a turistických průvodců nebo obsluze u ochutnávek.
Možná máte ale vyšší cíle a rádi byste do svého životopisu zařadili nějakou zajímavou praxi. Zde je včasné shánění a velká trpělivost skutečně na místě. Práce v médiích či velkých firmách může být velmi žádaná, připravte se ale i na zdlouhavé přijímací řízení a možnost neúspěchu. Podobná situace je se stále oblíbenější prací v zahraničí. Čím dříve začnete shánět, tím lépe pro vás. Ať už si troufáte na práci au-pair, barmana nebo plavčíka, počítejte s delším vyřizováním nezbytných dokumentů, počátečními investicemi i potenciálním nebezpečím (zvláště dívky by si měly vždy dobře ověřit, kam vlastně jedou). V současné době je také dobré se zamyslet nad tím, jestli se práce v zahraničí ještě finančně vyplatí. Zkušenost je to ale jistě k nezaplacení.

Průvodcování na hradech může být velmi atraktivní brigádou

Jak na to?

A jak tedy s hledáním brigády či praxe vlastně začít? Možností je více. Můžete se obrátit na některou z mnoha agentur, které brigády zprostředkovávají. Mnoho pracovních pozice je také volně inzerováno na internetu, na pracovní nabídky zde reagujete sami. Další možností je obejít osobně místa, která jste si vytipovali, a na brigádu se přímo zeptat. Pokud vám vyhovovala brigáda z loňského roku, informujete se o ní znovu. Na závěr několik tipů pro úspěšnější hledání:

  • optejte se u svých přátel a známých
  • sestavte si životopis a aktivně ho rozešlete do vytipovaných institucí a firem
  • udělejte si přehled ve vašich časových možnostech
  • vždy je lepší reagovat na co nejvíc nabídek, než spoléhat na jedinou

Další články k tématu