Bankovnímu institutu hrozí odnětí akreditace

20. 4. 2011 | Aktuality

Na soukromou vysokou školu Bankovní institut vysoká škola, a.s. (BIVŠ) bylo podáno trestní oznámení. Učinila tak Akreditační komise (AK) kvůli údajným závažným nedostatkům ve výuce v zahraničních pobočkách školy. Celou věc komise oznámila i Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), to však nepodniklo žádné kroky. Podobné problémy potkaly už loni některé pobočky školy v České republice a na Slovensku.

Podezření vzbuzují komisí nepovolená studia v Kyjevě a Budapešti. Proto je navrženo odnětí akreditace u pěti bakalářských a dvou magisterských programů. O akreditace by z důvodů nedostatečného výzkumu mohlo přijít také doktorské studium speciální pedagogiky a magisterské studium andragogiky na soukromé Univerzitě J. A. Komenského.

BIVŠ se hájí, že nejen neobdrželo oficiální cestou žádné stanovisko AK, ale nesouhlasí ani s výše zmíněnými obviněními. Komise prý provedla pouze jednorázovou návštěvu školy a nereflektovala ani dodané vysvětlující informace. Vzhledem k tomu, že ani kontrolní studijní agendy MŠMT neshledaly žádné problémy, cítí se BIVŠ tímto postupem poškozena a zvažuje podání žaloby na ochranu dobrého jména.

Zdroj: BIVŠ, ČTK

Další články k tématu

Ministerstvo nemá bránit zřízení soukromé školy kvůli místům, říká soud

Ministerstvo nemá bránit zřízení soukromé školy kvůli místům, říká soud

Ministerstvo školství nemůže stát v cestě zřízení nových soukromých škol pouze z toho důvodu, že daná lokalita má dost volných míst ve státních školách. K takovému závěru došel Nejvyšší správní soud. Podle jeho rozsudku je sice kapacita škol v lokalitě důležitým faktorem, ale nikoliv jediným. Ministerstvo by mělo brát v potaz také možnosti výběru ve vzdělávání, vůli samospráv či zájem …