Au-pair v Německu? Od Nového roku s vyšším platem!

1. 1. 2006 | Studium v zahraničí

Přemýšlíte o práci s dětmi v zahraničí? Láká vás třeba Německo? Máme pro vás dobré zprávy – od Nového roku si totiž au-pair v této zemi přilepší.

Přemýšlíte o práci s dětmi v zahraničí? Láká vás třeba Německo? Máme pro vás dobré zprávy – od Nového roku si totiž au-pair v této zemi přilepší.

Konečně byl nalezen kompromis – v roce 2006 si au-pair v Německu přijdou na 260 EUR za měsíc. K tomu je rodina povinna zajistit samostatný pokoj, stravu, jeden volný den týdně a 2 týdny placené dovolené za půl roku. Dále hradí pojištění a dopravu do jazykových kurzů.

Do Německa se můžete vypravit přes agenturu i na vlastní pěst. Na to, co je lepší, jsem se zeptala Nikol (20), která pracovala jako au-pair v Mnichově vloni. Radí: „Napoprvé bych rozhodně neriskovala a jela bych přes agenturu. Pokud má rodina na agenturu, budou mít i peníze na kapesné. Je to větší jistota pro obě strany. Spolehlivá rodina hledá spolehlivé cesty.“ Zároveň dodává, že teď, když už má kontakty, by jela klidně i sama.

Jaké podmínky musíte splňovat, abyste získali v Německu práci au-pair? • věk 18–26 let (liší se u různých agentur); pohlaví nerozhoduje • slušná znalost němčiny nebo angličtiny • dobrý zdravotní stav • doporučení od učitelů, rodičů, zaměstnavatele,.. • výhodou je řidičský průkaz, předchozí praxe v práci s dětmi, nekuřáctví

Co se od vás bude očekávat? Náplní práce au-pair jsou běžné domácí práce, jako žehlení, vaření nebo úklid; dále péče o dítě – hlídání nebo odvádění do školky, popř. školy. Celkový rozsah práce nesmí dle zákona přesáhnout 30 hodin.

Na kolik vás to přijde? Agentuře zaplatíte kolem 500 Kč za registraci a 1500 Kč za zprostředkování. Dále si většinou hradíte jízdenku a jazykové kurzy a osobní potřeby. Je dobré mít s sebou i nějakou tu rezervu na začátek.

Pokud se rozhodnete skutečně odjet, jistě zjistíte, že získáte mnohem víc, než jen slušný příjem. Může to být výborná zkušenost po všech stránkách – poznáte jiný životní styl, seznámíte se s lidmi, zlepšíte si jazyk a víc poznáte sebe sama.

Další články k tématu