ANKETA: Proč Gaudeamus?

31. 10. 2009 | Rady maturantům

Návštěvnost letošního Veletrhu vysokých škol Gaudeamus dosáhla rekordního počtu 32 918 návštěvníků. Některých z nich jsme se zeptali, s jakými úmysly na Gaudeamus přišli a odkud kromě samotného Gaudeamu čerpají informace o možnostech svého budoucího studia.

Lukáš Vetrák, 20 let, Tislovec Na Gaudeamus mě přivedl samozřejmě zájem o vysokoškolské studium a snaha zjistit, jaké studijní programy jednotlivé školy mají. Už jsem rozhodnutý pro mezinárodní vztahy, takže se zaměřuju už na konkrétní školy, kde se dají studovat. Informace načerpám odsud ze stánků. Kromě Gaudeamu koukám na internet, hodně se o školách bavím i se staršími kamarády, kteří mi některé školy doporučily, vyptávám se jich, jak to chodí u nich a tak.

Kateřina Kroupová a Martina Ondráčková, 17 let, Bystřice nad Pernštějnem (3. ročník) Chtěly jsme se inspirovat, kam bychom mohly jít po maturitě, abychom se pak mohly líp připravit. Zatím jsme ale informace o školách nikde nehledaly, nemáme vůbec tušení, na kterou jít, a čekáme, co nás zaujme.

Pavel Frýz 18 let, Popovice u Rajhradu Přijel jsem se kouknout na vysoké školy, informace čerpám na internetu přes google.

Kylar Jan, 17 let, Lanškroun (3. ročník) Účast na Gaudeamu máme povinně, zástupce ředitele nám řekl, že musíme jet. A vstupenka na Gaudeamus slouží jako omluvenka. Půjdem do McDonaldu, nakoupíme si nějaký hadry, bude pohodička. A jsou tu hezký holky, na škole holky nemáme. Výšku moc neřeším.

Dagmar Haladová, 18 let, Brno Chtěla jsem se podívat na vysoké školy, zatím se mi tu líbí – lidé i atmosféra. Pro informace si chodím na internetové stránky škol, kam se budu hlásit.

Kosina Ivan, 18 let, Diváky Chci si vybrat výšku, proto tu jsem. Informace čerpám z internetu, od známých… přátelé mi třeba něco doporučí, najdu si stránky školy, pročtu si to a rozhodnu se. Tady se mi líbí, hlavně přehídka Univerzity obrany.

Jiří Bryol, 18 let, Česká Třebová (3. ročník) Chtěl jsem se ulejt ze školy. Informace o výškách odnikud nečerpám, protože na vejšku asi nepůjdu, nejsem na to dost chytrej.

Helena Hyršová, 19 let, Třebíč Ráda bych si tu vybrala vysokou školu, ale moc v to nedoufám. Smysl to má spíš pro někoho, kdo ví, kam přesně chce jít, a pak si může obejít jen ty školy, které si předem vybere. Je tu moc lidí a já tu jen tak bloudím, ale dostali jsme volno, tak proč ne. Informace budu hledat na internetu a koupím si určitě učitelské noviny, to je takový lepší Gaudeamus.

Silvia Opálková, 19 let, Kyjov Chci se dozvědět víc o školách a nechat si poradit, kam jít. Informace hledám na internetu, na stránkách škol a taky z letáků.

Barbora Kapiasová, 21 let, Olomouc Doufám, že zjistím, která škola by mě mohla zajímat a co a jak je potřeba udělat pro to, abych se tam dostala. Ťapkám tady, koukám na letáčky, uvidím. Pak samozřejmě sjíždím internet a seznam vysokých škol.

Petr Jonák, 16 let, Lidmaň (2. ročník) Podívat se na školy, je lepší si vybrat dřív, abych se pak mohl líp rozhodnout a připravit. Informace čerpám na internetu, brouzdám. Nebo si do googlu zadám obor a proklikám si odkazy.

Radka Turečková, 18 let, Břeclav Chtěla jsem si vybrat školu ekonomického zaměření, která by mě zaujala, a vybrala jsem si. Teď ještě budu pravidelně sledovat webovky vybraných škol.

Štěpán Černý a Lukáš Slezáček, 18 let, Ivančice Chceme si vybrat nějakou školu zaměřenou na informatiku. Informace čerpáme z internetu, z letáků ve škole, z reklamy, co nám řeknou výchovní poradci…

Magdaléna Petráková, 18 let, Luhačovice Přijela jsem na Gaudeamus s představou, že to bude místo, kde přestane moje nerozhodné rozvažování a budu odcházet rozhodnutá, v podpaží s letákem vysoké školy, na kterou nastoupím. Ale než jsem se rozkoukala, motala jsem se pořád dokola. Prakticky jsem akorát u stánků vyzvedla letáky, které jsem si dál prostudovala po cestě autobusem domů. Přínosem bylo, že už vím, na které škole se dá studovat obor, co mě zajímá, kdy jsou dny otevřených dvěří, kdy se odevzdávají přihlášky a že cestovat s čtvťáky autobusem je jako bych něco provedla a byla za to trestána. Informace se jinak snažím čerpat přímo z webových stránek jednotlivých škol, většinou bez úspěšného výsledku.

Další články k tématu