Anketa: Kolej vs. privát

9. 5. 2009 | Studentský život

Noční párty na chodbách nebo ticho a klid na učení? Co preferují studenti, jaké mají zkušenosti s bydlením? Jak se liší komfort v bytech a na vysokoškolských kolejích?

Jiří Charvát, Filozofická fakulta UP Olomouc – koleje J. L. Fischera (bakalářské studium), Fakulta sociálních věd UK Praha – privát v Krči (magisterské navazující studium) Na kolejích v Olomouci se mi líbilo. Jediná moucha byla, že během mého pobytu do našeho pokoje nikdy nedorazila modernizace koupelen. Koupelna nebyla pěkná a ucpával se odtok. Ale myslím, že to už je teď určitě zrenovováno. Pak ještě sem tam zlobila lednička. Jinak si nemám na co stěžovat. Samotný pokoj měl nový nábytek i matrace. Koleje byly tak blízko menze, že nebylo prakticky třeba kupovat jídlo do zásoby. Menza v Olomouci je skvělá. Pražská menza by vedle ní zezelenala závistí. Na privátě v Praze jsem bydlel se svou aktuální slečnou, což i zlepšuje dojem. Sami jsme si vymalovali a kompletně vybavili malý pokojík. Ten byl hezký. Zbytek bytu byl strašný. Jedna spolubydlící byla největší bordelářka, co jsem kdy viděl. Na stole vedle sebe rybičky, kalhotky, cornflaky, rtěnka… atd. Koberec nevidno. Vana byla prasklá a v té prasklině se zachytávaly nečistoty. Kuchyň odporná. Nájem zprvu levný, ale postupně prudce stoupal tak, že přestal být úměrný kvalitě bydlení. Takže co do bydlení mám lepší zkušenost s kolejemi. Ale to je samozřejmě případ od případu.

Martin Čermák, Přírodovědecká fakulta MU Brno, privát Výhoda kolejí bývá cena, která je v průměru nižší než na privátu a taky jisté pohodlí v tom smyslu, že není třeba vyvíjet snahu při hledání bydlení. Nevýhody jsou potom malá šance si vybrat spolubydlící, často sociální a sanitární zařízení mimo pokoj a nutnost dodržovat řády, to je jistá nesvoboda. Výhodou privátu je určitě právě ona volnost, jak v místě, tak v lidech. Nevýhodou potom většinou vyšší cena. Přesto si myslím, že se priváty v současné populaci studentů těší čím dál tím větší oblibě, protože na privátu si mohou snadněji hrát na dospělé. Mám bohaté zkušenosti z obou, teď bydlím na privátě, spokojenost s privátem jako s jednou ze dvou možností určitě ano.

Lada Zemánková, Provozně ekonomická fakulta MZLU Brno, bydlí doma Kdybych bydlela dál, tak bych volila asi privát, protože tam je větší klid. Já jsem zrovna taková, že potřebuju na učení klid, tak asi proto. A vzhledem k tomu, že to teď vyjde zhruba na stejno finančně. Jinak, co vím, tak všichni, co byli na kolejích, tak přechází na privát.

Radovan Maléř, Ekonomicko-správní fakulta MU Brno, privát No, hlavní srovnání je ve stylu života, který máš. Byt vyhovuje víc lidem, kteří mají rádi svůj řád, pořádek a nechtějí se přizpůsobovat. Koleje jsou naopak pro přizpůsobivé lidi, kterým nevadí odejit od práce v půlce – to je asi ten největší rozdíl.

Filip Pecha, Fakulta informačních technologií MU Brno, privát Bydlím na privátě. Jediná nevýhoda co vím, je asociace od lidí z ročníku skupiny. Privát mi vyhovuje – větší svoboda, vůbec žádná omezení, až na sousedy, kteří nechápou to, že studenti můžou být někdy hlučnější než běžní obyvatelé paneláku.

Student Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT Brno (student si nepřál uvést své jméno), koleje Privát nebo kolej nemůžu srovnat, protože bydlím od začátku studia na koleji. Ale kolej mi naprosto vyhovuje. 3 roky jsem bydlel se stejným spolubydlícím a tento rok mám nového, protože jsem si zapomněl zarezervovat pokoj a málem jsem nedostal kolej. Jinak spolubydla, co jsem s nim byl 3 roky, byl v pohodě. Teď mám hrozného loulu, co se nemyje. Jen jí brambůrky, kouří a čumí na bednu. Jinak proti kuřákům nic nemám. Největší výhoda koleje je kolejnet, na tom člověk najde všechno, hlavně hafo materiálů ke zkouškám a taháky. Negativa: za ty peníze, co platím, by mohli být WC a sprcha na pokoji. Máme na patře. (Platím cca 2300,– s internetem.) A boj o kuchyňku na patře taky nic moc super. Jedna mikrovlnka a sporák. Jinak mi kolej vyhovuje.

Další články k tématu