Anketa: Ve kterém městě se nejlépe studuje?

1. 1. 2013 | Přijímací řízení

Nejen kvalita výuky hraje roli při podávání přihlášek na vysokou. Uchazeči hodnotí také pohodlí daného města a jeho studentské zázemí. Proto jsme se zeptali studentů z různých měst, jak se jim v jejich městě žije. Zajímalo nás prostředí v Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Praze, Ostravě, Brně a Olomouci.

A na co jsme se ptali?

1. Co a jak dlouho ve městě studuješ (nebo jsi studoval/a)? Bydlíš (Bydlel/a jsi) na koleji/na privátě/doma?
2. Dá se ve městě najít dobré ubytování za rozumnou cenu?
3. Jak se ve tvém městě shánějí brigády?
4. Jaké jsou možnosti volnočasového vyžití ve tvém městě?
5. Jaké jsou podle tebe tři největší výhody studia ve tvém městě?
6. Jaké jsou podle tebe tři největší nevýhody?
7. Kam nejraději chodíš (chodil/a jsi) na jídlo, za kulturou a za sportem?

PLZEŇ

Martina a Markéta

Martina (vlevo) a Markéta

Markéta Vaňasová a Martina Šumavská (obě 25 let)

  1. Studovaly jsme Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. A bydlely jsme na koleji Bolevecká–Lochotín – nejlepší kolej v Plzni.
  2. Nemusely jsme to moc řešit, protože naše kolej byla nejlepší volbou, jednu zastávku tramvají do školy, 10 minut od koleje k fakultě. A byla to kvalita za rozumnou cenu.
  3. Záleží na tom, v jakém oboru člověk brigádu shání. Jde-li o právní praxi, je složité něco najít, ale jinak záleží na konkrétním ročním období a oboru. Ale když člověk sleduje jobs.cz a podobně, něco občas najde.
  4. Město má každému co nabídnout, jak sportovní vyžití v jednom z parků, fitcenter, bazénu či dalších sportovišť; tak kulturní vyžití v jednom z divadel, kin nebo koncertních síní či výstav nebo muzeí, zkrátka pro každého, co si vybere.
  5. Příjemná ne příliš vysoká cena bydlení i vyžití v Plzni. Blízká dostupnost všeho – a to jak ve smyslu dopravy, tak nepřeberného množství barů, hospůdek a míst k trávení volného času.
  6. Špatná dopravní dostupnost veřejnou dopravou ze severu Čech. A jinak asi nic (smích).
  7. Za jídlem bychom šly do menzy, za kulturou do kolejního baru Ucho a za sportem do tělocvičny na naší koleji.

O Plzni se dočtete také v tomto článku.

OLOMOUC

*Zuzana*

Zuzana

Zuzana Jurenková (23 let)

  1. Studuji čtvrtým rokem německou a španělskou filologii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Bydlela jsem vždy na koleji, privát jsem si nehledala vzhledem k tomu, že jsem měla výuku vždy jen tak tři dny v týdnu a zpočátku vycházelo ubytování na kolejích mnohem levněji.
  2. Volná místa na kolejích UP jsou vždy, ubytování v pronájmu se dá také sehnat, i v centru. Cenově to vychází asi trochu dráž, avšak člověk má větší pohodlí, protože pokoje na kolejích jsou opravdu malé.
  3. Myslím si, že se hledají celkem obtížně, protože Olomouc nenabízí tolik pracovních míst jako v Praze, což je pochopitelné. Já osobně jsem v Olomouci brigádu nehledala, protože jsem vždy pracovala už v Praze, kde platové ohodnocení bylo vyšší než v Olomouci. Aspoň co vím od kamarádek, které si v Olomouci brigádu našly, ale měly problémy s jejím udržením kvůli četnému propuštění.
  4. Olomouc nabízí spoustu kulturních akcí: divadelní představení, univerzitní přednášky, besedy, spoustu hudebních festivalů, také se zde koná filmový festival animovaných filmů, výstavy, duchovní slavnosti a spousty dalších různých akci. Studenti zde najdou i sportovní vyžití – nachází se zde velké množství sportovních areálů, které může navštěvovat jak veřejnost, tak profesionálové. Studenti UP se můžou zapsat do Akademik Sportcentra UP, kde za základní poplatek můžou navštěvovat různé sportovní kurzy. No a pak se tu nachází velké množství různých barů, restaurací, klubů, kde se pravidelně pořádají studentské večírky s opravdu lidovými cenami.
  5. Vše je blízko, člověk může kamkoli dojít pěšky. Historické jádro s nezaměnitelnou atmosférou. Typické studentské město, kde se člověk potká s mladými zajímavými lidmi.
  6. Nízká šance na uplatnění po absolvování studia, dost bezdomovců, o víkendu nebo o prázdninách se město vylidní a trávit volný čas je omezen např. zavřenými kavárnami, galeriemi, knihovnou.
  7. Na oběd doporučuji zajít do Svatováclavského pivovaru, jídlo je výborné, obsluha velice příjemná a domácí pivo skvělé. Za večerní zábavou bych se vydala do některého se studentských klubů, jako je Belmondo, 15minut, U-klub, nebo tradiční hospoda Doga, která se nachází přímo v areálu kolejí J. L. Fischera. Zaujalo mě divadlo Tramtárie, za sportem se dá vyrazit v podstatě kamkoli včetně veslování na místní říčce Bystřičce.

O Olomouci si přečtete také zde.

BRNO

*Tereza*

Tereza

Tereza Lokšová (25 let)

  1. Studuju v Brně už šestým rokem, etnologii a sociologii na Masarykově univerzitě. Celou dobu studia bydlím na privátě.
  2. V Brně se ubytování hledá snadno – studenti většinou získají koleje pouze v prvním roce a pak se stěhují na priváty, takže výběr je poměrně velký a ceny začínají zhruba na 2 000 korun za sdílený pokoj. Žádný zvláštní server pro Brno asi není, nejlépe se asi hledá přes inzerci v informačním systému dané univerzity.
  3. Těžko říct. V Brně je hodně studentů, takže konkurence je opravdu veliká. Je zde několik pracovních agentur, přes které se vždy dají najít jednorázové brigády, ale s dlouhodobými pozicemi je to mnohem těžší. Výhodu mají studenti IT a jiných technických oborů, protože v Brně je hodně takto zaměřených firem a o studenty je opravdu zájem.
  4. Záleží. Se sportem to tu moc ideální není, Brno například nemá moc bazénů, takže je pořád plno. Kulturně naopak Brno docela žije, je tu několik dobrých divadel, galerií, kaváren a klubů se zajímavými programy. Asi by se ale dalo říct, že každý si tu dokáže něco najít.
  5. Brno je vlastně docela malé, po centru se dá pohodlně pohybovat pěšky a skoro vždycky potkáte nějaké známé. Všude kolem Brna je krásná příroda, která je snadno dostupná, většinou stačí tak 20 minut tramvají z centra. Je tu spousta studentů, takže spousta studentských akcí atd.
  6. Vlastně to samé. Brno je malé, takže se může stát, že po pár letech začne nudit. Cyklisti v Brně moc dobré vyžití nenajdou – cyklistických tras není moc, jsou nelogické a jinak je to na kole docela adrenalin. Jinak mě asi nic nenapadá, Brno je příjemné město ke studiu.
  7. Za sportem: nejradši mám koupaliště na Kraví hoře, které je celé léto otevřeno až do devíti večer – při pořízení permanentky stojí vstup na hodinu jen 10 Kč. Ležet v bazénu s výhledem na Špilberk a sledovat západ slunce je prostě nádhera. Za kulturou: Kino Art – momentálně jediné kino, které promítá různé zajímavé a nezávislé filmy, navíc s příjemnou kavárnou. Dům umění a Wannieck Gallery zase pořádají výborné výstavy moderního a současného umění. Za jídlem: na Veveří se teď otevřelo několik bister, kde se dají pořídit výborná a netradiční jídla za relativně rozumné ceny. Brněnskými studentskými specifiky jsou pak vietnamské bistro Dragon na náměstí Svobody, kde v naprosto bizarním interiéru kromě asi sta tazvaných čínských jídel nabízejí i chutné pho. A pak pizza z hladového okna na České – tu Brňáci buď milují, nebo nesnáší (směje se).

O Brně čtete dále v tomto článku.

PRAHA

*Ondřej*

Ondřej

Ondřej Novotný (23 let)

  1. Tři roky bakalářskou Žurnalistiku na Fakultě sociálních věd, teď druhým rokem tamtéž magisterský obor Mediální studia. Bydlím doma.
  2. Vzhledem k výše uvedenému jsem to zatím neřešil, nicméně z ohlasů známých vím, že dá.
  3. Dle mých zkušeností poměrně lehko. Pokud jde o brigádu takzvaně na uživení, stačí mít otevřené oči: poptávka třeba po roznosu novin či letáků je neustále velká, bez větších obtíží lze rovněž sehnat místo v některém fastfoodovém řetězci. S praxí v oboru to bývá složitější, konkrétně novinářské redakce se lidí spíš zbavují, než nabírají… Ale i to jde.
  4. V Praze je sice draze, ale možnosti vyžití jsou tu takřka neomezené.
  5. Snadná dostupnost služeb, velké možnosti volnočasového vyžití, hodně pracovních možností.
  6. Stres velkoměsta, znečištění a vysoké ceny
  7. Jídlo – těch míst je hodně, na oběd často do menzy kvůli ceně, jinak třeba restaurace U Knihovny, Palatino, Atmosféra, Krásný ztráty. Za kulturou – nejčastěji kina Cinestar či Cinema City. Sport – florbal na Zličíně, v Radlicích či v lyceu na Andělu, tenis na Stodůlkách, v Braníku, v Jinonicích.

O studiu Praze čtete dále zde.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

*Lucie*

Lucie

Lucie Kramelová (24 let)

  1. V Českých Budějovicích jsem již šestým rokem a nyní studuji pedagogickou fakultu. Během prvních několika let jsem bydlela na kolejích, ale nyní bydlím druhým rokem na privátě.
  2. Dobré ubytování se určitě najít dá, koleje jsou poměrně levné, ale člověk musí být zvyklý na spoustu lidí okolo. Navíc koleje zde pamatují lepší časy, ale pro začátek lepší než nic. O serveru nabízejícím ubytování v Českých Budějovicích nevím, ale spousta různorodých nabídek na ubytování je jak na nástěnkách na kolejích, tak na nástěnkách na všech fakultách univerzity. Vybere si určitě každý.
  3. Brigáda se tady dá sehnat poměrně snadno. Pokud někdo z mých přátel hledal brigádu, tak vždy něco našel. Záleží také samozřejmě na oboru, který člověk studuje. Vzhledem k tomu, že studuji anglický jazyk, tak pro mě osobně to problém nebyl vůbec. Ale když člověk chce jen něco malého přivydělat a nemá nějak přemrštěné nároky, tak vždy něco najde.
  4. Budějovice jsou opravdu různorodé, výhodou je i to, že jsou relativně malé, tudíž pokud se rozhodnu v půl osmé večer, že chci jít na koncert v centru, tak tam během půl hodiny s přehledem dorazím. Jinak je zde spousta fitness center, divadlo, multikino, kino, kluby, zimní stadion, plavecký stadion. Myslím, že každý si vybere, ať už je fanouškem sportu nebo muziky.
  5. Já jako největší přednost Českých Budějovic považuji to, že to není přehnaně velké město, i z centra je člověk za pár minut na kraji. Další výhodou je poměrně velká škála kulturního vyžití a v neposlední řadě blízkost nádherné přírody.
  6. Nevýhody se mi hledají opravdu těžko, protože to město miluji. Třeba koleje nejsou moc hezké, bylo by fajn mít lepší tělocvičny a velkým problémem je nádraží, které zvenku vypadá dost odpudivě.
  7. Mám několik oblíbených míst, na jídlo občas chodím s přáteli do pizzerie na Piaristickém náměstí, která je nekuřácká, což mi plně vyhovuje. Pokud chci jít ven večer, tak tančit chodíme většinou do klubu Paradox nebo do K2… Míst kam vyrazit je tu ale opravdu hodně.

Jak je na tom českobudějovický student?

HRADEC KRÁLOVÉ

*Adéla*

Adéla

Adéla Šímová (24 let)

  1. Studovala jsem bakalářský obor Sociologie na Filozofické fakultě. Celou dobu jsem bydlela na Palachových kolejích UHK.
  2. Palachovy koleje nabízejí skvělé ubytování za dobrou cenu, nabídky privátů se občas najdou na nástěnkách na kolejích či ve škole.
  3. Taktéž je mnoho nabídek vyvěšených na nástěnkách ve škole či na kolejích.
  4. V Hradci jsou dvě kina, divadlo, dá se zde využít mnoho sportovních kurzů – zumba, jumping, pilates apod. Případně lze posedět v jedné z mnoha restaurací či hospod, které zde jsou. Přímo na Palachových kolejích se nachází studentský bar, který často organizuje různé párty zaměřené přímo pro studenty.
  5. Z Hradce je dobrá dostupnost do Prahy, jak vlakem tak autobusy Student Agency. Velkou výhodou je, že se dá všude dojít pěšky, ačkoli studentské ceny MHD nejsou nijak vysoké. Každoročně se tu pořádá studentský Majáles, takže vyžití mají i velcí příznivci hudby.
  6. Na víkend hodně studentů odjíždí a město je tak poměrně mrtvé. Jiné nevýhody ale nevidím, žilo se mi tu moc dobře.
  7. Často jsem navštěvovala kino Cinestar a Klicperovo divadlo, nový plavecký bazén či posilovnu a také studentský bar na kolejích.

Jak jsou na tom studenti v Hradci se dočtete i v tomto našem článku.

OSTRAVA

*Martina*

Martina

Martina Walczysko (27 let)

  1. Studovala jsem v Ostravě tři roky bakalářské studium – obor sociální práce. Bydlela jsem s přáteli na privátě, měli jsme společně pronajatý byt.
  2. V Ostravě se dá sehnat ubytování celkem bez problému, cena se odvíjí podle lokality. Na sídlištích na okrajích města není problém sehnat podnájem v paneláku za nízkou cenu. Rovněž by neměl být problém sehnat koleje. Výborný server k hledání podnájmu je třeba www.espolubydleni.cz. Určitě bych také doporučila zkusit se zeptat přímo na facebookových stránkách dané univerzity.
  3. Ostrava díky své velikosti nabízí poměrně dost pracovních možností pro studenty. Já jsem si formou brigády přivydělávala během celého studia. Hodně možností nabízí supermarkety a hypermarkety, například vybalování zboží, práce pokladní, telekomunikační společnosti a callcentra, soukromé doučování apod.
  4. V Ostravě je pořád co dělat. Nelze nezmínit známou Stodolní ulici nebo hudební festival Colors of Ostrava. Fajn zajímavé kulturní akce se také pravidelně konají na Slezskoostravském hradě. Doporučuji navštívit haldu Emu, důl Michal, svět miniatur Mini Uni, výstaviště Černá louka nebo ostravskou ZOO. Ze sportovních aktivit se dá v Ostravě dělat téměř vše a pasivní sportovci určitě uvítají proslulé fotbalové zápasy Baníku nebo hokejová utkání Vítkovic.
  5. Ostrava je oproti Brnu a Praze mnohem méně přeplněná, cestování MHD po městě je poměrné rychlé a bezproblémové. Je to studentské město a pořád se zde něco děje. A největší výhodou je, že Ostrava je jiná. Je to úžasné, svébytné industriální město, kde se člověk nekochá sochami na náměstí, ale zrezivělou konstrukcí Vítkovic nebo dolem Michal. Má své kouzlo.
  6. Největší nevýhodou je bohužel stále přetrvávající negativní pověst Ostravy, s níž také souvisí stereotypní nálepky takzvaných nekvalitních univerzit. Studovala jsem také na univerzitě v Brně, takže si dovolím alespoň trochu srovnávat a není to pravda. Myslím si, že i v Ostravě může člověk získat kvalitní vzdělání, aniž by se u toho udusil nekvalitním ovzduším a bál se večer vystrčit nos z domu, jak se s oblibou traduje. Opravdu mě to štve!
  7. Pro mě byla jednoznačným favoritem studentská kavárna Daniel nebo hospůdka Mirror Pub. Hodně jsme také navštěvovali Divadlo Petra Bezruče, kde začínal svou hereckou kariéru třeba Richard Krajčo nebo Tomáš Töpfer.

Fotografie: osobní archivy respondentů