Akademický rok na Univerzitě Pardubice zahajují výstavy a večer s vědou a chemií

22. 9. 2010 | Tiskové zprávy

Ve středu 29. září ožije moderní areál Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice v univerzitním kampusu nejen studenty, pro které začínají přednášky a cvičení v rámci zimního semestru nového akademického roku.

1/ VEČER S VĚDOU A CHEMIÍ – POZNEJTE SVĚT MODERNÍ CHEMIE

NA FAKULTĚ CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ

Ve středu 29. září ožije moderní areál Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice v univerzitním kampusu nejen studenty, pro které začínají přednášky a cvičení v rámci zimního semestru nového akademického roku.

Na akademickou půdu a Večer s vědou a chemií jsou zváni všichni další zájemci o vědu, umění a propojení mezi těmito dvěma světy. Připraven je bohatý program, který chce zejména mládeži přiblížit svět chemie.

K programu Večera s vědou a chemií proděkan fakulty pro vnější vztahy prof. Ing. Tomáš Wágner, CSc. dodává:

„Cílem akce je podpořit rozvoj zájmu mladých lidí o technické a přírodovědné obory. Snažíme se propojit svět chemie i s uměním, proto jsou v areálu fakulty k vidění díla vědecká i umělecká. Po zahájení výstav ve vestibulu fakulty budou následovat přednášky a návštěvy laboratoří s možností vyzkoušet si řadu hravých pokusů a zajímavých zákonitostí. Všichni návštěvníci tak budou mít jedinečnou možnost si nový areál Fakulty chemicko-technologické prohlédnout i vyzkoušet, jak se našim studentům u nás studuje.“

VESTIBUL Fakulty chemicko-technologické – budova HA

16:30 hodin

„RetroSKOP“ aneb takové to tehdy bylo…

vernisáž výstavy fotografií inspirovaných prostředím původní budovy fakulty na nám. Čs. legií (výběr z 12 děl českých fotografů – ve spolupráci s uměleckým uskupením TESLA), výstava potrvá do prosince 2011

„90 & 60 let pardubické chemie“

autorská výstava uměleckých děl, kterou si připomínáme 90. výročí založení společnosti Explosia a. s. a 60 let chemického vysokého školství v Pardubicích, výstava potrvá do prosince 2010

17:00 hodin

Postavme si pyramidu …

využití geopolymerů v praxi

16:30 – 19:00 hodin

Studenti chemie ve světě

vysokoškoláci sdílejí své zkušenosti ze zahraničních pobytů a stáží

POSLUCHÁRNA C1

17:00 hodin

Pojďte s námi do nanosvěta aneb Fotokatalyzátory…

přednáška Ing. Jana Šubrta, CSc.

17:40 hodin

Rizika globálního obchodování – Příběh jednoho výrobního omylu v tunovém měřítku

přednáška prof. Ing. Miloše Sedláka, DrSc.

18:00 hodin

Fotovoltaický článek z tiskárny

přednáška RNDr. Jiřího Pflegera, CSc.

LABORATOŘE od 17:00 hodin

Nakoukněte pod pokličku … chemické hrátky

možnost vyzkoušet si chemické pokusy přímo v nových laboratořích,

prezentace pomůcek pro výuku chemie

  • bližší informace – Fakulta chemicko-technologická -

prof. Ing. Tomáš Wágner, CSc., proděkan FChT pro vnější vztahy – mobil 724 905 425

nebo Ing. Iva Ulbrichová, CSc. – 466 037 514, 602 448 209

2/ POZVÁNKA DO GALERIE UNIVERZITY PARDUBICE NA VÝSTAVU:

KAREL ŠAFÁŘ – KRESBY, OBRAZY

Ve středu 29. září v 17:00 hodin bude v Galerii Univerzity Pardubice otevřena již 64. výstava -kreseb a obrazů Karla Šafáře.

Karel Šafář se narodil v Rychnově nad Kněžnou 28. května 1938. Maturoval na Škole bytové tvorby na Žižkově v roce 1957. V letech 1965 – 1971 studoval u profesora Karla Svolinského na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Vystavuje od roku 1971, v letech 1972 – 1973 pobýval v Indii. Uspořádal více než třicet samostatných výstav doma i v zahraničí a je zastoupen v domácích i zahraničních sbírkách.

Práci vystavujícího autora komentuje kurátor výstav univerzitní galerie Mgr. Lubomír Netušil takto:

*„Karel Šafář, malíř a grafik, je širší veřejnosti znám jako tvůrce okouzlený světem zádumčivých klaunů, krásných žen i biblických starců. Známé jsou i jeho volné kompozice staropražských motivů, které se zcela soustřeďují na to podstatné a vyhýbají se dokumentární popisnosti. Kolorit jeho obrazů i grafických listů se překvapivě proměňuje od tlumených tónů k jásavým gejzírům barevnosti.

Pardubická výstava si uložila za úkol něco jiného: chce seznámit návštěvníky s tou částí jeho díla, kterou můžeme nazvat autorovým privatissimem. Vystavené práce jsou navíc spojeny s naším krajem.

V klidném prostředí parku Hamzovy léčebny v Luži, kde Karel Šafář pravidelně každým rokem nějaký čas pobývá, vznikly křehké kresby vzácných stromů unikátního stoletého arboreta, které léčebnu obklopuje. Kolekci doplňují kresby hlav lidských (zvířecích?) bytostí, ne nepodobné ve své vertikalitě živé hmotě rostlin a přírodních tvarů. Velmi úsporný rukopis ponechávající dostatek prostoru bílé, nepokreslené ploše papíru je pro vystavený soubor kreseb a maleb typický.“

Kvality výtvarné činnosti Karla Šafáře snad nejlépe vystihl prof. František Dvořák, když hovořil o zdrženlivost a odvaze autora rozvíjet odkaz moderního malířství 20. století:

„…Karel Šafář v ničem nepřekročil normy odkazu české výtvarné kultury, odpovídá na už zoufalé volání po trvalejších hodnotách současné tvorby. Tvoří také svoji protiváhu k uměleckým projevům naší doby, v níž dovede být tolik neuměleckosti, že se tím zcela vylidnily naše výstavní síně sloužící novému umění. Jeho obrazy a grafika jsou projevem zápasu o poctivou tvorbu obrážející opravdový úžas a horoucího ducha a proto jim věříme, že hovoří o skutečně tvořivém vztahu umělce ke světu.“

Netypická kolekce prací Karla Šafáře nalezne v Pardubicích jistě své vnímavé diváky.

Výstava Galerie Univerzity Pardubice je umístěna ve vestibulu Univerzitní knihovny a potrvá do 10. listopadu. Je otevřena od pondělí do pátku od 8 do 18 hodin, v sobotu od 8 do 12 hodin. Vstup je zdarma.

V případné bližší informace k výstavě podá kurátor výstav Galerie UPa – Mgr. Lubomír Netušil, z ateliéru grafiky Katedry výtvarné kultury Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, člen Unie výtvarných umělců pardubického regionu.

Ing. Valerie Wágnerová

kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice

telefon 466 036 555

e-mail promotion@upce.cz

Univerzita Pardubice, Studentská 95, 532 10 Pardubice, ústředna 466 036 111, fax 466 036 361

internet: http://www.uni-pardubice.cz – rubrika Univerzita – TISKOVÉ ZPRÁVY 2/2

Univerzita Pardubice, Studentská 95, 532 10 Pardubice, ústředna 466 036 111, fax 466 036 361

internet: http://www.uni-pardubice.cz – rubrika Univerzita – TISKOVÉ ZPRÁVY 1/2

Další články k tématu