Akademické fórum – vysoké školy jdou na pomoc vládě

2. 6. 2007 | Stojí za přečtení

V souvislosti s blížícím se předsednictvím EU vzniklo v ČR pod patronací Masarykovy univerzity tzv. akademické fórum. Jde o sdružení osmi vysokých škol a univerzit, které se rozhodly spolupracovat s českou vládou na zajištění hladkého průběhu tohoto předsednictví. Celý projekt nám více přiblížil Jan Závěšický, ředitel Akademického fóra.

V souvislosti s blížícím se předsednictvím EU vzniklo v ČR pod patronací Masarykovy univerzity tzv. akademické fórum. Jde o sdružení osmi vysokých škol a univerzit, které se rozhodly spolupracovat s českou vládou na zajištění hladkého průběhu tohoto předsednictví. Celý projekt nám více přiblížil Jan Závěšický, ředitel Akademického fóra.

Co je hlavním cílem Akademického fóra? Jde nám zejména o praktické uplatnění jedinečných odborných znalostí a schopností pedagogů, vědeckých pracovníků a studentů vysokých škol ve veřejném prostoru. Činnost Akademického fóra tvoří tři pilíře. Tím prvním je expertní zapojení odborníků z vysokých škol do konzultací priorit předsednictví, jeho realizace a vyhodnocování. Druhým pilířem je zapojení univerzit do propagace předsednictví. Zde se uplatní komunikační a informační kapacity vysokých škol. A třetím pilířem je personální, logistická a kapacitní stránka věci. Chceme pomáhat z hlediska regionálního i personálního, například pomocí výběrem „liaison officers“, tedy studentů, kteří budou doprovázet delegace.

Z jakých institucí je složeno Akademické fórum? Je to otevřená síť, jejíž základ tvoří osm vysokých škol a univerzit s pracovišti a katedrami, které se dlouhodobě věnují evropské integraci či příbuzným oborům. Na ně navazují další vysoké školy, think-tanky a výzkumné instituce.

Jaké možnosti zapojit se do Akademického fóra mají studenti? Studenti jsou vizitkou České republiky, závisí na nich pozice Česka v budoucnosti. V rámci expertních konzultací se počítá spíše se zapojením doktorských studentů a vyučujících. Ostatní studenti potom budou zajišťovat realizaci akcí, pomoc s propagací a distribucí a mnoho dalšího.

Jak spolupracujete se státní správou? Hlavním partnerem je Úřad vlády, jmenovitě místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Akademické fórum jsme představili Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny parlamentu ČR, u jehož členů také získal podporu. Ve stejném duchu chceme navázat spolupráci i se Senátem ČR. Přirozená je pro nás také spolupráce s občanskou společností, neziskovými organizacemi, ale také platformami ze soukromé sféry.

Skončí působení Akademického fóra spolu s vypršením předsednictví naší země Evropské unii? Naše činnost samozřejmě po českém předsednictví neskončí. Témat, do kterých akademická obec vstupuje pasivně, komentuje je a hodnotí, bylo a je stále mnoho. Myslím tím například téma vstupu do EU, NATO, Schengen, protiraketovou základnu. Je třeba se akademiků ptát, jaký mají názor, protože právě v akademické obci se rodí odborná znalost a zraje výzkum. Tento trend je třeba v Česku více rozšířit a aplikovat vědu tak, aby přinesla praktické hmatatelné výsledky v širším měřítku.

Páteřní síť univerzit Akademického fóra: Univerzita Karlova (Fakulta sociálních věd, Katedra mezinárodních vztahů) Masarykova univerzita (Fakulta sociálních studií, Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií) Západočeská univerzita (Fakulta filozofická, Katedra politologie a mezinárodních vztahů) Univerzita Palackého (Filozofická fakulta, Katedra politologie a evropských studií) Vysoká škola ekonomická (Fakulta mezinárodních vztahů, Katedra politologie) Univerzita Hradec Králové (Fakulta humanitních studií, Katedra politologie) Vysoká škola báňská – Technická univerzita (Ekonomická fakulta, Katedra evropské integrace) Univerzita Jana Evangelisty Purkyně (Filozofická fakulta, Katedra politologie a filozofie)

Autorka článku: Lenka Juřenová, spolupracovnice redakce

Další články k tématu