Afrika: kontinent pro vaše studium?

29. 7. 2011 | Studium v zahraničí

Studium v zahraničí je stále populárnější fenomén, Afrika však stále zůstává poměrně neobjevenou zemí. Způsobů, jak se dostat z Evropy do místních vzdělávacích institucí, není mnoho. Potřebovat budete především peníze a trochu odvahy vrhnout se do neznámého světa.

„Černý kontinent“ si cestu k zahraničním studenům stále hledá. Pokud už nějaké možnosti jsou, vážou se většinou výhradně na Jihoafrickou republiku (JAR). Dále pak platí: kdo chce do Afriky, musí hledat i jiné cesty. Některé z nich vám v tomto článku také představíme.

Vysoká škola

Co se Afriky týče, nejsnadněji se na její vysoké školy dostanete zřejmě přes studium Afrikanistiky. Tu je v současnosti možné studovat pouze na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové (více v tomto článku). Zdejší katedra politologie má vazbu na soukromou Univerzitu Jeane Peiageta v Praie na Kapverdských ostrovech (tříměsíční pobyt), státní univerzitu Cabo Verde v Praie (tříměsíční nebo prázdninový pobyt) a státní univerzitu v Akkře v Ghaně. Poslední jmenovaná škola navázala partnerství mimo jiné také s Mendelovou univerzitou v Brně. Více informací najdete např. na tomto webu.

Střední škola

Možnost studia v Africe nabízí také střední školy. Například organizace AFS působí v 65 zemích světa a podporuje mezikulturní vzdělávání. Díky ní se mohou i čeští středoškoláci dostat do škol v JAR či v Egyptě. Žáci bydlí v hostitelských rodinách a účastní se života místní komunity. Podmínkou je věk mezi 15–18 lety a aktivní angličtina.

JAR je země kontrastů. Poznejte ji očima studenta!JAR je země kontrastů. Poznejte ji očima studenta!

Jiné možnosti?

Jazykové kurzy
Další možností, jak studijně vycestovat do Afriky, je zúčastnit se některého z jazykových kurzů. V tomto případě jde téměř výhradně o nabídku kurzů anglického jazyka v Jihoafrické republice. Jde většinou o kvalitní jazykové školy, které si ale také musíte zaplatit. Dvoutýdenní kurz s ubytováním vyjde asi na patnáct tisíc korun, letenku a další výdaje si musíte uhradit sami. Tipy na některé kurzy najdete např. na servru Studymix nebo Student Agency.
Zajímavou možností je také zkusit např. studium arabštiny v marockém Rabatu (Sprachcaffe International) nebo v Egyptě (různé studijní programy a letní školy).

Práce
V Africe nečekejte klasické work & travel programy, které můžete absolvovat například v USA. Celou organizaci musíte vzít na svá bedra, protože pracovní program v Africe nenabízí v ČR žádná agentura. Jste-li ale dost odvážní, můžete požádat o pracovní víza pro mladé lidi na jeden rok, které poskytuje například Jihoafrická republika. Podmínkou je znalost angličtiny, věk pod 25 let a zajištěná práce již před odjezdem. Více informací najdete na stránkách ambasády JAR v Praze.

Dobrovolnictví
Různé dobrovolnické programy jsou asi nejsnazším způsobem, jak vycestovat do afrických zemí a poznat místní kulturu v její opravdovosti. Organizace nabízející dobrovolnickou práci po celém světě sdružuje databáze Evropské dobrovolné služby. Zajímavé programy, na které můžete vycestovat v podstatě okamžitě, nabízejí také jiné organizace (např. INEX-SDA).

Další zdroje:

FF UHK
Na zkušenou

Zdroj fotografií: stock.xchng

Další články k tématu

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Studenti, kteří vyjedou studovat do zahraničí, dosáhnou v budoucnu na lepší platové ohodnocení než studenti, kteří zůstanou v Česku. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal zpracovat Dům zahraniční spolupráce (DSZ). Do průzkumu se zapojilo přes 600 lidí ve věku 18 až 35 let. Byli rozděleni zhruba na dvě poloviny, podle toho, zda studovali v zahraničí nebo ne, …