5 rad pro volbu studijního oboru

30. 12. 2017 | Pro uchazeče na VŠ

apple-1632919_1920-298x223

Čtyři roky utekly jako voda, maturita za dveřmi a sní i volba, kam dál. Pokud vaše kroky míří k dalšímu studiu, čeká vás zásadní volba – co vlastně studovat? Abyste nešlápli vedle, máme pro vás malý manuál, jak při výběru postupovat.

KROK 1: Studium nebo zaměstnání?
Ačkoli se vám tahle otázka může zprvu zdát hloupá, je ze všech zdaleka nejzásadnější. Pokud jste se totiž poslední roky na střední škole trápili a studovali jen s tím největším sebezapřením, možná pro vás bude snazší si od „biflování“ na chvíli odpočinout. Dveře na vysokou školu si tím rozhodně nezavřete. Třeba se vám po roce vrátí touha poznávat nové věci, posunout se zase někam dál a na univerzitě pak budete za hvězdy! Nebo se naopak v novém zaměstnání najdete a zjistíte, že jste se vydali tím správným směrem. Ať tak či tak, nikdy se nenechejte do ničeho tlačit. Rodiče sice mohou vaši volbu zpočátku vnímat negativně. O svém životě byste si však měli rozhodovat sami.

KROK 2: Co mě doopravdy baví?
Zatímco střední škola je zaměřená spíše teoreticky, vysoká škola by vás měla prakticky připravit na budoucí zaměstnání. To znamená, že to, co vás baví při současném studiu, vás nemusí zaujmout při studiu budoucím. A nebo zase naopak. V prvé řadě je proto dobré si uvědomit, zda vás lákají humanitní, umělecké nebo spíše technické obory. Nemá smysl podávat si přihlášku na Vysokou školu chemicko-technologickou jen proto, že na ni berou bez přijímacích zkoušek, když víte, že jste s „organikou a anorganikou“ dlouhá léta zápasili.
Jestliže i tak stále tápete, můžete se vydat do pedagogicko-psychologické poradny. Absolvujete zde speciální test, na základě něhož pak odborníci vyhodnotí, která profese by pro vás byla tou pravou. Ve většině poraden je toto šetření poskytováno zdarma.

KROK 3: Jaké mám možnosti?
Máte-li už alespoň hrubou představu o svém budoucím zaměstnání, je na čase začít hledat bližší informace. Například na našem webu Vysokeskoly.cz najdete přehledný seznam oborů, které se na českých univerzitách aktuálně vyučují. Zabrousit ale můžete i na konkrétní stránky vysokých a vyšších odborných škol, kde jsou jednotlivá studijní zaměření charakterizována. Dozvíte se tak nejen podmínky přijímacího řízení, ale také podrobnosti o předmětech, které budete muset během studia absolvovat. Informace přímo z první ruky získáte na veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus, který se v Praze uskuteční 25. a 26. ledna 2017. U stánků jednotlivých škol budou přítomni sami studenti. Objektivnější pohled na studium zkrátka jinde nenajdete!

KROK 4: Vysoká nebo vyšší odborná škola?
Názvy zní skoro stejně, přesto je systém na každé z nich zcela jiný. Zatímco na vysokých školách je režim volnější a rozvrh si většinou volíte sami, výuka na vyšších odborných školách probíhá od pondělí do pátku podle stanoveného harmonogramu. Největší rozdíl je však ve financování. Studium je na veřejných univerzitách zdarma. Na vyšších odborných školách se platí školné, jenž podle oboru a typu vzdělávacího zařízení se pohybuje v rozmezí od 2 do 40 tisíc korun. Studium na vyšší odborné škole je praktičtější, než to univerzitní, a zakončíte jej absolutoriem, kterým získáte neakademický titul DiS. (diplomovaný specialista). Záleží tedy jen na vás, jaký způsob výuky upřednostníte.

KROK 5: Je to reálné?
Obor už máte vybraný, ale při pročítání podmínek nutných pro přijetí stále váháte, zda to celé zvládnete? Tahle situace je důvěrně známá většině uchazečů o studium na vysoké škole. Na některé žádané obory počet zájemců až stonásobně převyšuje kapacitní možnosti univerzity. Přípravy na „přijímačky“ proto nepodceňte a začněte s nimi s dostatečným předstihem. K tomu si vytvořte nouzový plán pro případ, že by to letos opravdu nevyšlo. Podejte si přihlášku na jiný, podobný obor nebo na zmíněnou vyšší odbornou školu. Po roce můžete opět zkusit štěstí či požádat o přestup s následným uznáním absolvovaných předmětů. Na některých školách fungují také takzvané nulté ročníky, kdy po zaplacení určité částky studujete spolu s řádnými studenty a jste-li úspěšní, získáváte v novém akademickém roce možnost nastoupit rovnou do druhého ročníku.

Výběr vhodného oboru nepodceňte. Jen tehdy, budete-li s ním opravdu spokojeni, totiž poznáte, že studium na vysoké škole je vlastně velká zábava!studium na vysoké škole je vlastně velká zábava!

Autorka: Nikola Staňková

Další články k tématu